ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπισμός 29 μεταναστών στη Χίο – Στα χέρια του Λιμενικού μετά από καταδίωξη οι διακινητές

Εντοπισμός 29 μεταναστών στη Χίο – Στα χέρια του Λιμενικού μετά από καταδίωξη οι διακινητές

Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές από τη θάλασσα.

Ενημερώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, για την ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους με ικανό αριθμό επιβαινόντων, το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, να προσεγγίζει τη παραλία Αμάδων βόρεια της Χίου.

Στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος όπου εντόπισε άτομα να έχουν ήδη αποβιβαστεί στη στεριά και το ταχύπλοο να έχει διαφύγει προς τις τουρκικές ακτές.

Διπλό δρομολόγιο για τους διακινητές

Στη συνέχεια, το ίδιο ταχύπλοο αποβίβασε εκ νέου άτομα στην ίδια θαλάσσια περιοχή ενώ ο χειριστής του, μετά το πέρας της αποβίβασης, κινήθηκε με πορεία προς τις τουρκικές ακτές με σκοπό να αποφύγει τη σύλληψη. Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους προέβη σε καταδίωξη και με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων καθώς και με κατάλληλων ελιγμών, επετεύχθη η ακινητοποίηση του.

Το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια χερσαίας περιπολίας, εντοπίστηκαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής 17 αλλοδαποί στην περιοχή Γιόσωνα και 12 στη περιοχή Αμάδες. Συνολικά εντοπίστηκαν 29 άτομα (20 άντρες, τέσσερις γυναίκες και πέντε ανήλικα) οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης ΒΙΑΛ.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί τη προανάκριση, συνελήφθησαν ένας 21χρονος και ένας 29χρονος, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως οι δύο χειριστές του σκάφους, για παράβαση του Ν. 3386/05 (Παράνομη Είσοδος στον ελλαδικό χώρο) και του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (Διακίνηση μεταναστών στον ελλαδικό χώρο), ενώ το ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.