ΕΛΛΑΔΑ

Κέρκυρα: Τι εξετάζεται ως πιθανή αιτία για τη χειρουργική επέμβαση γυναίκας χωρίς αναισθησία

Κέρκυρα: Τι εξετάζεται ως πιθανή αιτία για τη χειρουργική επέμβαση γυναίκας χωρίς αναισθησία

Μία γυναίκα στην Κέρκυρα υπεβλήθη σε χειρουργείο κήλης στη σπονδυλική στήλη, χωρίς γενική αναισθησία!

Έντονη κινητικότητα, με τη διενέργεια και Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, υπάρχει αναφορικά με την υπόθεση μίας γυναίκας που χειρουργήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας για κήλη στη σπονδυλική στήλη, χωρίς να βρίσκεται σε πλήρη αναισθησία.

Μετά τις χθεσινές (02/11) καταγγελίες, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το περιστατικό. Όμως, οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσλειτουργία μηχανήματος, κάτι που ενδεχομένως προκάλεσε το πρόβλημα.

Η αδελφή της γυναίκας, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, γνωστοποίησε το γεγονός και τόνισε ότι –όπως ενημερώθηκε από τους γιατρούς– λόγω δυσλειτουργίας μηχανήματος δεν χορηγήθηκε ποτέ η γενική αναισθησία, παρά μόνο η αρχική μέθη.

Δεν υπήρξε βλάβη του μηχανήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, «η γυναίκα έλαβε γενική αναισθησία, κάτι το οποίο καταγράφεται πάντα από το αναισθησιολογικό μηχάνημα και χειρουργήθηκε με ασφάλεια». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρξε βλάβη του μηχανήματος και ο αναισθησιολόγος που χορήγησε τη νάρκωση είναι έμπειρος γιατρός.

Η κατάσταση «αφύπνισης», κατά την οποία ο ασθενής αντιλαμβάνεται ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είναι εικόνα επισκληριδίου αναισθησίας, η οποία παρέχει αναλγησία, αλλά δεν παρέχει πλήρη έλλειψη αίσθησης, όπως συμβαίνει με τη γενική αναισθησία.

Η συγκεκριμένη νευροχειρουργική επέμβαση διήρκεσε μιάμιση ώρα και η ασθενής άντεξε το χειρουργείο, γιατί με τη γενική αναισθησία στην οποία υπεβλήθη, είχε επιτευχθεί η αναλγησία, χωρίς, ωστόσο, να έχει επιτευχθεί πλήρης έλλειψη αίσθησης – κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο.

Η εξήγηση

Σύμφωνα με την εξήγηση, η οποία δίνεται από ιατρική «πηγή» του νοσοκομείου, «ανάλογα ανεπιθύμητα περιστατικά είναι καταγεγραμμένα, στα ιατρικά χρονικά, αν και είναι σπάνια».

Η έρευνα, η οποία, διεξάγεται στο νοσοκομείο του νησιού, με απόφαση της διοίκησης, αναμένεται να ρίξει φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης, τόσο για να δοθούν απαντήσεις στην ασθενή και τους συγγενείς της, όσο και για να μην υπάρχουν «σκιές» για τη λειτουργία του χειρουργείου, στο οποίο πραγματοποιούνται περίπου εκατό επεμβάσεις τον μήνα.

Σχετικές ειδήσεις