ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στη δίκη 176 υγειονομικών κατά 19 μελών του ΣτΕ - Ζητούν 8,8 εκατ. ευρω από τους δικαστές

Ένταση στη δίκη 176 υγειονομικών κατά 19 μελών του ΣτΕ - Ζητούν 8,8 εκατ. ευρω από τους δικαστές
EUROKINISSI

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης βρέθηκαν στην αίθουσα υγειονομικοί που στράφηκαν λεκτικά κατά των δικαστών του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας. 

Εντάσεις και αντεγκλήσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αγωγής 176 υγειονομικών κατά των 19 μελών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας.

Τα 19 μελη του ΣτΕ είχαν απορρίψει κατά πλειοψηφία (απόφαση 1684/2022) την αίτησή των 176 υγειονομικών κατά της υπουργικής απόφασης που προέβλεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Με την αγωγή τους οι υγειονομικοί διεκδικούν ως αποζημίωση από τους 19 δικαστές το συνολικό ποσό των 8,8 εκατομ. ευρώ.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης βρέθηκαν στην αίθουσα υγειονομικοί που στράφηκαν λεκτικά κατά των δικαστών του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, μόλις αποχώρησαν από την έδρα. Ο εισηγητής της υπόθεσης αρεοπαγίτης Δημήτρης Πέππας ανέφερε ότι το δικαστήριο «πρέπει να εξετάσει εάν οι προβαλλόμενες αιτιάσεις καταδεικνύουν παράνομη και υπαίτια σε βαθμό δόλου ή βαριάς αμέλειας συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών κατά την άσκηση των δικαιοδοτικών τους καθηκόντων».

Εγκαλούμενοι δικαστές είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Σκαλτούνης, οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Πικραμένος και ο παραιτηθείς Παναγιώτης Ευστρατίου, οι σύμβουλοι Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, Βασίλης Αραβαντινός, Άννα Καλογεροπούλου, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, Δημήτρης Μακρής, Αγγελική Μίντζια, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, Νικόλαος Σκαρβέλης, Βασίλειος Ανδρουλάκης, Ευσταθία Σκούρα, Κωνσταντία Λαζαράκη, Αικατερίνη Ρωξάνα, Ελένη Γεωργούτσου και οι πάρεδροι Ελένη Μουργιά, Θεοδώρα Ζιάμου και Ζωή Θεοδωρικάκου.

Σημειώνεται, ότι η επίμαχη απόφαση 1684/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, είχε απορρίψει αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που ζητούσε να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα, όσοι αρνούνταν (εκτός από τους γιατρούς) να εμβολιαστούν θα εισερχόντουσαν σε καθεστώς αναστολής καθηκόντων σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις.

Οι πλειοψηφία των συμβούλων της σύνθεσης απέρριψε την αίτηση της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ η μειοψηφία χαρακτήρισε την υποχρεωτικότητα του μέτρου του εμβολιασμού αντισυνταγματικό. Ωστόσο, η επταμελής σύνθεσης του Γ΄Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφαση μετά από αίτηση και πάλι της ΠΟΕΔΗΝ, έκρινε ότι η διάταξη με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Έπειτα από αυτό οι 176 υγειονομικοί προσέφυγαν στο Ειδικό Δικαστήριο Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας στρεφόμενοι κατά των 19 δικαστών της πλειοψηφίας της Ολομέλειας του ΣτΕ, αξιώνοντας το συνολικό ποσό των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ (50.000 ευρώ για καθένα από τους 176 υγειονομικούς που έχουν προσφύγει στο Δικαστηρίων Αγωγών Κακοδικίας).

Όπως υποστηρίζουν οι υγειονομικοί, οι δικαστές του ΣτΕ παραβίασαν το υπηρεσιακό τους καθήκον, τις βασικές αρχές λειτουργίας του δικαστηρίου που αφορούν την ισότητα των διαδίκων και «οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που επιβαρύνει δραστικά την προσωπική τους κατάσταση. Επιπλέον, αποδίδεται στους 19 δικαστές βαρεία αμέλεια στην άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, κάτι που «εξηγείται ενδεχομένως από την έντονη πίεση που δέχθηκαν από την πολιτική διοίκηση, πλην όμως τούτο δεν αίρει το βαθμό της υπαιτιότητας του που ανάγεται σε βαρεία αμέλεια».