ΕΛΛΑΔΑ

«Βρήκα τη θυρίδα μου εντελώς άδεια, την έκλεψαν και την κλείδωσαν» - Η εξομολόγηση θύματος κλοπής

«Βρήκα τη θυρίδα μου εντελώς άδεια, την έκλεψαν και την κλείδωσαν» - Η εξομολόγηση θύματος κλοπής

Η τραπεζική θυρίδα ήταν κλειδωμένη, ωστόσο όταν την άνοιξε ήρθε αντιμέτωπος με μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς έλειπε το περιεχόμενό της. 

Το μεγαλύτερο σοκ της ζωής του πέρασε ένας άνδρας, όταν βρήκε την τραπεζική του θυρίδα άδεια με κοσμήματα και ρολόγια αξίας 200.000 ευρώ και σημαντικά έγγραφα να έχουν κάνει... φτερά.

Η τραπεζική θυρίδα ήταν κλειδωμένη, ωστόσο όταν την άνοιξε ήρθε αντιμέτωπος με μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς έλειπε το περιεχόμενό της.

Πρόκειται για έναν από τα συνολικά 20 θύματα σκανδάλου με τις υπεξαιρέσεις σε θυρίδες τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, που εδώ και αρκετά χρόνια παλεύουν για δικαίωση, περιμένοντας να αποζημιωθούν.

Ο ενοικιαστής μίλησε για πρώτη φορά στην κάμερα του MEGA και μοιράζεται τις σκέψεις του για την υπόθεση που τον έχει ταλαιπωρήσει όσο τίποτα άλλο.

«Σε κάποια επίσκεψή μου στις θυρίδες το 2014 βρήκα την θυρίδα μου τελείως άδεια. Δεν υπήρχε τίποτα», δήλωσε.

Η δικαίωση του συνταξιούχου σιδηροδρομικού πριν από λίγες μέρες, που είχε βρει κι τη δική του θυρίδα άδεια, στην ίδια τράπεζα, τον έχει κάνει να ελπίζει. Περιμένει ότι πολύ σύντομα θα βγει απόφαση, για να αποζημιωθεί και εκείνος.

«Ντρεπόμουν να πω αυτό που είχε συμβεί»

Η δική του περιπέτεια ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια, ενώ ο δράστης ή οι δράστες που άδειασαν τη θυρίδα και στη συνέχεια την κλείδωσαν, δεν έχουν βρεθεί ακόμα.

Αρχικά η τράπεζα αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη, με τον ενοικιαστή της θυρίδας να πιστεύει ότι πολύ δύσκολα θα βρει το δίκιο του. «Ήταν πολύ δύσκολο. Η ψυχολογία μας είχε πέσει, είχαμε αρχίσει να μην εμπιστευόμαστε».

Τη μέρα που έγινε γνωστή η υπεξαίρεση, οι υπάλληλοι αλλά και ο υπεύθυνος του τραπεζικού υποκαταστήματος έδειχναν έκπληκτοι. Το θύμα τα πρώτα χρόνια αισθανόταν ότι δίνει μια μάχη που είναι καταδικασμένος να χάσει.

«Ντρεπόμουν να το πω αυτό που συνέβη, γιατί φοβόμουν ότι δεν θα με πιστέψουν. Προσπαθούσα όσο λιγότερο να συμμετέχω και να μαθαίνω, γιατί ήθελα ηρεμία», είπε το θύμα εξαπάτησης.

Το πρώτο φως στο σκοτεινό τούνελ που βρέθηκε άρχισε να φαίνεται όταν εντοπίστηκε μια τσάντα με μετρητά και κοσμήματα αξίας. Ανάμεσα στα κλοπιμαία ήταν και ορισμένα χρυσαφικά που είχε στη θυρίδα του. Η υπεξαίρεση πιστοποιείται, υπάλληλος της τράπεζας αντιμετωπίζει κατηγορίες αλλά το 2018 βάζει τέλος στη ζωή του. Πέντε χρόνια μετά, τα θύματα περιμένουν αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με το MEGA, στα αστικά δικαστήρια έχουν προσφύγει 20 ενοικιαστές θυρίδων στη συγκεκριμένη τράπεζα της Θεσσαλονίκης που διεκδικούν συνολικά ποσά που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Έκαναν... φτερά 1.600 λίρες

Τα θύματα αισιοδοξούν πως τα δύσκολα έχουν περάσει ότι οι εποχές που αισθάνονταν καθημερινά παγιδευμένοι σε αδιέξοδα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Η πρώτη απόφαση για καταβολή αποζημίωσης σε θύμα είναι γεγονός και πλέον οι υπόλοιποι ευελπιστούν πως έρχεται και η δική τους σειρά.

Άλλο θύμα, ηλικίας 86 ετών είδε να γίνονται «καπνός» 1.600 λίρες που είχε στη θυρίδα της. «Ήταν οικογενειακή περιουσία. Ήταν από εύπορη οικογένεια και είχαν πολλά χρόνια να ανοίξουν την θυρίδα. Όταν διάβασαν στην εφημερίδα το ρεπορτάζ για τις άλλες θυρίδες που είχαν ανοίξει, φοβήθηκαν και η κυρία μαζί με τον αδερφό της την επισκέφτηκαν», δήλωσε στο MEGA ο δικηγόρος της ηλικιωμένης Δημήτρης Παπαδόπουλος.

«Στην αρχή η θυρίδα δεν μπορούσε να ανοίξει. Προσπάθησαν και δεύτερη φορά και μετά τους έδωσαν ραντεβού για μετά τα Χριστούγεννα. Άνοιξαν την θυρίδα και είδαν ότι δεν υπήρχε τίποτα», συμπλήρωσε.