ΕΛΛΑΔΑ

Δίωξη σε 63χρονο για αρχαιοκαπηλία: Θα μετέφερε παράνομα αρχαία νομίσματα στη Γερμανία

Δίωξη σε 63χρονο για αρχαιοκαπηλία: Θα μετέφερε παράνομα αρχαία νομίσματα στη Γερμανία
Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο άνδρας που συνελήφθη να κατέχει παράνομα αρχαία νομίσματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος 63χρονου από τις Σέρρες, ο οποίος συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όταν επιχείρησε να πετάξει για Γερμανία και να μεταφέρει παράνομα αρχαία νομίσματα.

Στον 63χρονο ασκήθηκε δίωξη για παράνομη εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών με προέλευση από αξιόποινη πράξη, όπως επίσης για αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (κατ' εξακολούθηση), σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ενώ παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ειδικό ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία και βρίσκεται υπό κράτηση.

Ο 63χρονος συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, και στο μπουφάν του βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα 6 αρχαία νομίσματα. Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια στις Σέρρες εντοπίστηκαν δεκάδες άλλα αρχαία νομίσματα καθώς και ένα χάλκινο δαχτυλίδι.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της ανωτέρων αρχαιολογικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι τα κατασχεθέντα νομίσματα ανήκουν, κατά περίπτωση, στην αρχαιοελληνική περίοδο (5ος αιώνας π.Χ. – 1ο αιώνα π.Χ.), στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ο αιώνα π.Χ.-3ο αιώνα μ.Χ.), στη βυζαντινή περίοδο (4ος αιώνας μ.Χ.-13ο αιώνας μ.Χ.) και στην οθωμανική περίοδο (15ος αιώνας μ.Χ.-18 αιώνα μ.Χ.) και το αρχαίο δακτυλίδι κατά την ιστορική περίοδο 4ου αιώνα π.Χ. – 5ο αιώνα μ.Χ.

Η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης

Η κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και η επιστάμενη έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οδήγησε στη σύλληψη 63χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά σε «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», «Παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου» και «Παράνομη εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών».

Ειδικότερα, πρωινές ώρες χθες (13-12-2023) πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση στον αερολιμένα «Μακεδονία», όπου εντοπίστηκε ο ανωτέρω και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία (3) αρχαία νομίσματα, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα στο εσωτερικό του μπουφάν του, ενώ σε τσάντα ώμου βρέθηκαν, επιπλέον, έξι (6) αρχαία νομίσματα, κινητό τηλέφωνο, και κάρτα επιβίβασης μετ’ επιστροφής για πόλη της Γερμανίας.

Επιπλέον, σε νομότυπες έρευνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε οικίες στην περιοχή των Σερρών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (80) αρχαία νομίσματα, (1) χάλκινο δαχτυλίδι, εργαλεία καθαρισμού νομισμάτων, πλήθος εγγράφων που αφορούν αρχαιότητες και (1) χάλκινο προσωπείο, με το σύνολο των κατασχεθέντων να εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Περί Αρχαιοτήτων», σύμφωνα με γνωμάτευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με γνωμάτευση αρμόδιου αρχαιολόγου της ανωτέρω αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα κατασχεθέντα νομίσματα ανήκουν, κατά περίπτωση, στην αρχαιοελληνική περίοδο (5ος αιώνας π.Χ. – 1ο αιώνα π.Χ.), στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ο αιώνα π.Χ.-3ο αιώνα μ.Χ.), στη βυζαντινή περίοδο (4ος αιώνας μ.Χ.-13ο αιώνας μ.Χ.) και στην οθωμανική περίοδο (15ος αιώνας μ.Χ.-18 αιώνα μ.Χ.) και το αρχαίο δακτυλίδι κατά την ιστορική περίοδο 4ου αιώνα π.Χ. – 5ο αιώνα μ.Χ..