ΕΛΛΑΔΑ

«Ψηφιακός βοηθός» - mAIgov: Τα στατιστικά στοιχεία των πρώτων ημερών – Οι πιο περίεργες ερωτήσεις

«Ψηφιακός βοηθός» - mAIgov: Τα στατιστικά στοιχεία των πρώτων ημερών – Οι πιο περίεργες ερωτήσεις

mAIgov: Εντυπωσιακά τα πρώτα στοιχεία από τον «Ψηφιακό Βοηθό» του gov.gr – Ερωτήσεις για την ταυτότητα ήταν οι περισσότερες που δέχθηκε η νέα υπηρεσία

Εντυπωσιακά είναι τα πρώτα στοιχεία γύρω από τον «Ψηφιακό Βοηθό» του gov.gr με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία πριν από 3 ημέρες και πλέον απαντά σε διάφορα ερωτήματα των πολιτών, σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα της κυβέρνησης στο να γίνει πρωτοπόρος χώρα μελέτης και εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η πρώτη χώρα, η οποία εισάγει την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI) στο Δημόσιο, για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών.

«Πώς μπορώ να βγάλω ταυτότητα;», «Πώς μπορώ να εκδώσω οικογενειακό πιστοποιητικό;», «Ο γιος μου γεννήθηκε το 2010, δικαιούται youth pass;» είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντά ο πρώτος «Ψηφιακός Βοηθός».

Η υπηρεσία μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και σε πιο ιδιαίτερες ή «περίεργες» ερωτήσεις όπως «ακούω τον γείτονά μου στο διπλανό διαμέρισμα, φοβάμαι ότι μπορεί να κακοποιεί τον σκύλο του».

Ο πολίτης με την είσοδο της ΑΙ στο gov.gr δεν χρειάζεται να ψάχνει τις υπηρεσίες του gov και τις διαδικασίες του «ΜΙΤΟS». Μία γραπτή ερώτηση είναι αρκετή και η εφαρμογή αναζητά όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και καθοδηγεί τον πολίτη, δίνοντας συνδυαστικές απαντήσεις σε απλά, αλλά και πιο σύνθετα ερωτήματα.

Τα δεδομένα είναι όλα ανωνυμοποιημένα και ακόμη και σε περίπτωση που τα προσθέσει ο πολίτης, το ίδιο το σύστημα τα σβήνει, η δε «συνομιλία» παραμένει για 20 μέρες. Οι πολίτες μπορούν να συνομιλήσουν με τον «Ψηφιακό Βοηθό» τόσο από το κινητό τους τηλέφωνο, όσο και από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υποβάλλουν το ερώτημά τους σε φυσική γλώσσα, γραπτά ή φωνητικά, ώστε ο «Ψηφιακός Βοηθός» να τους βοηθήσει να εντοπίσουν με τρόπο απλό και φιλικό την υπηρεσία που ψάχνουν, ενώ στο τέλος της «συνομιλίας» έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την εφαρμογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το mAigov Beta έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει έως και 240 συνομιλίες στα ελληνικά ανά λεπτό. O χρόνος αλληλεπίδρασης κάθε πολίτη με το σύστημα δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά συνεδρία. Με στόχο να διασφαλιστεί μια καλή εμπειρία για τον χρήστη, αλλά και η διαθεσιμότητα της υπηρεσίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, ειδικά το πρώτο διάστημα όπου αναμένεται αυξημένο ενδιαφέρον, το σύστημα του mAigov περιλαμβάνει εξειδικευμένο μηχανισμό αναμονής (queueing). Μόλις καλυφθεί ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονων εξυπηρετούμενων χρηστών, ο αμέσως επόμενος οδηγείται σε ουρά αναμονής μέχρι να μπορέσει να εξυπηρετηθεί.

Τα στατιστικά στοιχεία των πρώτων ημερών

Ο αριθμός των ερωτήσεων που δέχθηκε το πρώτο τριήμερο λειτουργίας του ο «Ψηφιακός Βοηθός» του gov.gr ανήλθε σε 63.000 εκ των οποίων οι 56.900 αναγνωρίσθηκαν ως μη-τρολ ερωτήσεις.

Από αυτές, το ποσοστό διαλόγων (διευκρίνιση πάνω στην πρώτη απάντηση) έφτασε στο 30%, αφού αφορούσε περίπου 17.000 περιπτώσεις. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως το 70% (39.900) έλαβε αυτό που έψαχνε με την πρώτη απάντηση.

Ο συνολικός αριθμός αξιολογήσεων απαντήσεων ήταν 1.714, δηλαδή το 2,7% στις 63.000 ερωτήσεις. Οι θετικές αξιολογήσεις ήταν 1.334, δηλαδή ποσοστό 78%.

Οι πιο «περίεργες» ερωτήσεις

Φυσικά, δεν έλειψαν και οι «περίεργες» ερωτήσεις, στις οποίες επίσης το σύστημα απάντησε ανάλογα. Οι πιο χαρακτηριστικές ήταν:

Πόσο θα έρθει το ΑΓΙΑΞ-ΑΕΚ σήμερα;

«Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να παρέχω πληροφορίες ή προβλέψεις για αθλητικά γεγονότα. Παρακαλώ ανατρέξτε σε επίσημες αθλητικές πηγές για τις πληροφορίες που χρειάζεστε».

Πώς να βρω κοπέλα; «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω με αυτό το θέμα. Είμαι εδώ για να παρέχω πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες της Ελληνικής Κυβέρνησης».

- Πιστεύεις πως υπάρχει Θεός; «Λυπάμαι, αλλά ως Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν έχω την ικανότητα να έχω προσωπικές πεποιθήσεις ή απόψεις. Είμαι εδώ για να παρέχω πληροφορίες σχετικά με την Ελληνική Κυβέρνηση και τις διαδικασίες της».

Πού έχει τα καλύτερα σουβλάκια στην Αθήνα; «Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να παρέχω πληροφορίες ή συστάσεις για εστιατόρια ή τρόφιμα. Η εξουσιοδότησή μου περιορίζεται στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Σχετικά με τις συνδυαστικές ερωτήσεις

Γειά σου, πώς σε λένε;

Δούλεψα για πρώτη μου φορά αυτό τον χρόνο. Πού μπορώ να βρω τα ένσημά μου;

«Μπορείτε να βρείτε τα ένσημά σας μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας "Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης" του ΕΦΚΑ. Θα χρειαστεί να έχετε εγγραφεί και να έχετε ενεργοποιήσει τον προσωπικό σας λογαριασμό στην ηλεκτρονική πύλη του ΕΦΚΑ. Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για περισσότερες πληροφορίες. Πηγή: https://www.efka.gov.gr/el/online-services/atomikos-logariasmos-asfalisis».

Τι είναι το Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας;

Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για έκδοση Ατομικού Βιβλιαρίου Υγείας;

«Για την έκδοση Ατομικού Βιβλιαρίου Υγείας για ενήλικες, χρειάζεστε τα εξής δικαιολογητικά: 1. Αίτηση που συμπληρώνεται και υπογράφεται από τον ενδιαφερόμενο. 2. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου. 3. Πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία διαστάσεων 4x6 εκατοστά. 4. Πιστοποιητικό υγείας από ιατρό, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των απαραίτητων εξετάσεων που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία».

Τα θέματα που ρώτησαν οι χρήστες

Γύρω από την ταυτότητα ήταν οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχθηκε αυτό το διάστημα ο «Ψηφιακός Βοηθός» του gov.gr, καθώς αφορούσε το 15,17% των περιπτώσεων και η νέα ταυτότητα το 12,07%.

Τα άλλα θέματα ήταν:

  • Προσωπικός αριθμός πολίτη 9,66%
  • Διαβατήριο 7,93%
  • Συνταξιοδότηση 7,93%
  • Τέλη κυκλοφορίας 7,93%
  • Υπεύθυνη δήλωση 7,24%
  • Επίδομα θέρμανσης 5,52%
  • Έκδοση νέας ταυτότητας 5,17%
  • Μεταβίβαση αυτοκινήτου 4,48%
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης 4,48%
  • Έκδοση ταυτότητας 4,14%
  • Εξουσιοδότηση 4,14%
  • Πιστοποιητικό γέννησης 4,14%

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με εγκλωβισμένους στην Εύβοια

Γκάζι: Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται τα δύο αδέλφια που δέχθηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι

Πυροβολισμοί στο Γκάζι: Η ανακοίνωση του κλαμπ - Ήταν κλειστό, δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα