ΕΛΛΑΔΑ

Πανσέληνος του Λύκου: Το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι του 2024 - Γιατί ονομάζεται έτσι

Μαγικές εικόνες από την Πανσέληνο του Λύκου
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η πανσέληνος του Ιανουαρίου έχει ονομαστεί και «Φεγγάρι του Λύκου», από τους ιθαγενείς της Αμερικής

Η πρώτη πανσέληνος του 2024 θα φωτίσει τον ουρανό σήμερα το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου. Στη χώρα μας, η πανσέληνος του Ιανουαρίου θα φτάσει στην κορύφωσή της χαράματα της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου.

Το ολόγιομο φεγγάρι του Γενάρη θα φτάσει στο 100% της φωτεινότητάς του στις 19:54 ώρα Ελλάδας, που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την κορύφωση του φαινομένου σε όλο της το μεγαλείο, ωστόσο σίγουρα ο ουρανός θα είναι εντυπωσιακός, όπως πάντα όταν έχει πανσέληνο.

Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του λύκου»

Σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac, η πρώτη πανσέληνος του έτους είναι γνωστή ως «Φεγγάρι του Λύκου» επειδή κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα ακούγονται δυνατά τα αλυχτίσματα των λύκων. Παλιά οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι λύκοι ουρλιάζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα επειδή πεινάνε, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτό το κάνουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα τον εντοπισμό άλλων μελών της αγέλης, την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, το μαρκάρισμα της περιοχής τους και τον συντονισμό του κυνηγιού, σύμφωνα με το Almanac.

Τα ονόματα των πανσελήνων προέρχονται από τις φυλές ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική και στον Καναδά. Η συγκεκριμένη πανσέληνος αποκαλείται και «Φεγγάρι του Λύκου» λόγω του ότι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου ακούγονται πιο συχνά οι λύκοι να ουρλιάζουν προς το φεγγάρι, σύμφωνα πάντα με τους ιθαγενείς της Αμερικής.

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο είναι:

- Κρύο Φεγγάρι (από την φυλή Κρι)

- Φεγγάρι του πάγου ( από την φυλή Αλονκίν)

- Σκληρό Φεγγάρι (από την φυλή Ντακότα)

- Φεγγάρι των πνευμάτων (από την φυλή Οτζίμπουε)