ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Avgi»: Κλειστά τα σχολεία αύριο σε 8 Δήμους της Αττικής

Κακοκαιρία «Avgi»: Κλειστά τα σχολεία αύριο σε 8 Δήμους της Αττικής
Eurokinissi

Κλειστά τα σχολεία Α’ και Β’Βαθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ Δήμους της Αττικής λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας

Με αφορμή τις επικαιροποιημένες μετεωρολογικές προβλέψεις για επιδείνωση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής – και ειδικότερα, στους Δήμους Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης (μόνο στην περιοχή της Ανθούσας).

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει εντός των επόμενων ωρών την Αττική.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποσκοπεί στην προστασία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού από ενδεχόμενους κινδύνους μετακίνησης, από και προς τις σχολικές μονάδες, ενώ γίνεται συνεχής επανεκτίμηση των δεδομένων για τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Νίκος Χαρδαλιάς «Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων»

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για την κακοκαιρία «Avgi»

Νωρίτερα σήμερα εκδόθηκε έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Οι υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια που συνοδεύεται με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο προκαλούν θυελλώδεις άνεμους με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο και τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νοτιότερα τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα ορεινά και τα ημιορεινά ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις

α) Θεσσαλία - Σποράδες: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Μαγνησία) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (κυρίως Βοιωτία - Φθιώτιδα) και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) (κυρίως Βοιωτία) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και βαθμιαία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Δευτέρα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και από τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Τα φαινόμενα τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) πρόσκαιρα θα ενταθούν και από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα ενταθούν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) και θα εξασθενήσουν από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α) κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β) Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας μέσω WINDY:

Το «έστρωσε» στην Πάρνηθα

Τα χιόνια στην Αττική έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ορεινές περιοχές της Αττικής με την Πάρνηθα να ντύνεται στα λευκά.

Υπενθυμίζεται ότι είναι κλειστή είναι η λεωφόρος Φυλής από το ύψος της μονής Κλειστών προς Δερβενοχώριας και στις δυο κατευθύνσεις λόγω πυκνής χιονόπτωσης.

Όμορφες εικόνες έρχονται και από την Ιπποκράτειο Πολιτεία με τη Λίμνη Μπελέτσι να περιβάλλεται από λευκό τοπίο.

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Σε αυτές τις περιοχές της Αττικής θα δούμε πυκνές χιονοπτώσεις

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μίλησε στο Newsbomb.gr για το πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες και αν τελικά θα το στρώσει στην Αττική.

«Η κακοκαιρία αυτή θα αφορά περιοχές που βρίσκονται προς την πλευρά του Αιγαίου, την ανατολική και νότια Θεσσαλία, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Αττική, την κεντρική, ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές θα πέσουν χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και αύριο Τρίτη κατεβαίνουν υψόμετρο στην Αττική, τη Βοιωτία, τη Θεσσαλία και την Εύβοια κυρίως».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μετεωρολόγος: «Θυελλώδεις άνεμοι ενισχύονται περισσότερο αύριο και την Τετάρτη αναμένεται απαγορευτικό στο Αιγαίο και παγετός στα ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί και μπορεί να είναι ολικός στα βορειοδυτικά.»

Όσον αφορά την ένταση των φαινομένων στην Αττική ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σήμερα πάμε με βροχή, χιονόνερο μέχρι ημιορεινά περίπου 500-600 μέτρα και πάνω. Από το βράδυ και κυρίως από αύριο από την Κηφισιά και πάνω θα χιονίζει και πιο χαμηλά στα 300 μέτρα και πάνω. Δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην Αττική με εξαίρεση από τον Άγιο Στέφανο και πάνω. Πυκνές χιονοπτώσεις και σίγουρα προβλήματα θα υπάρχουν στα Βίλια και τις Ερυθρές»

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δούμε μπόρες χιονιού, οι οποίες όπως μας αναφέρει ο μετεωρολόγος πρόκειται για χιόνια κατά κύματα που δεν θα είναι συνεχόμενα αλλά θα υπάρχουν εξάρσεις και εφέσεις.

Από την Τετάρτη η κακοκαιρία υποχωρεί και τα φαινόμενα περιορίζονται στην Κρήτη. Από την Πέμπτη το κύμα κακοκαιρίας τελειώνει.

Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Αττική - Εντατικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ

Από χθες η ΕΛΑΣ έχει ανακοινώσει μία σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω της κακοκαιρίας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και του δεύτερου κύματος που αναμένεται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής από τις 10.00 το βράδυ σήμερα τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Από το πρωί συνεργεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής διενεργούν ελέγχους σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα βόρεια τμήματα του νομού, ώστε να διαπιστωθεί αν οι οδηγοί έχουν εφοδιασθεί με τα απαραίτητα αντιολισθητικά μέσα, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές. Επίσης, ανάλογη οδηγία για ελέγχους έχει δοθεί και στις περιφερειακές διευθύνσεις, ώστε όσοι κινούνται προς την Αττική, να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικά μέσα.

Τέλος, η ΕΛΑΣ προτρέπει τους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.