ΕΛΛΑΔΑ

Στον «αέρα» το χειμερνό εξάμηνο στα Πανεπιστήμια - Ποιες σχολές αρνούνται τη διαδικτυακή εξεταστική

Στον «αέρα» το χειμερνό εξάμηνο στα Πανεπιστήμια - Ποιες σχολές αρνούνται τη διαδικτυακή εξεταστική

Διχάζει η ψηφιακή εξεταστική στις πανεπιστημαικές σχολές για το χειμερινό εξάμηνο παρά την απόφαση των Πρυτάνεων

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με την εξεταστική στα πανεπιστήμια, παρά την ομόφωνη απόφαση των πρυτάνεων να διεξαχθεί μέσω διαδικτύου.

Σχολές αποφασίζουν είτε λήξη των καταλήψεων, είτε συνέχιση, ενώ ήδη η Σύγκλητος του EΚΠΑ αποφάσισε την ηλεκτρονική εξεταστική.

Ωστόσο και παρά τις αποφάσεις, αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι αποφασίζουν διαφορετικά.

Στην απόφασή της αναφέρει πως για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, έως τη Δευτέρα 5/2/2024 θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες. Για το λόγο αυτό συγκροτείται Επιτροπή υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων. Το διοικητικό προσωπικό δύναται να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία εφόσον δεν είναι εφικτή η δια ζώσης λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών.

Διαφορετική η εικόνα στο Εθνικό Μετσόβειο πολυτεχνείο, όπου οι Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών τεσσάρων Σχολών, αρνήθηκαν τη διαδικτυακή διεξαγωγή της εξεταστικής, επικαλούμενοι λόγους διασφάλισης ακεραιότητας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Σχολές Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών και η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου.

Στο ΠΑΜΑΚ αποφασίστηκε η κατάληψη έως τις 7 Φεβρουαρίου με τη Σύγκλητο να έχει αποφασίσει την έναρξης της εξεταστικής ψηφιακά δύο μέρες νωρίτερα.

Στο Πάντειο, όπως αναφέρεται, σε αντίθεση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές, που έχουν ήδη χάσει δύο έως τρεις εβδομάδες εξετάσεων και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για απώλεια τους, η εξεταστική περίοδος ξεκινούσε τη Δευτέρα 29/1/24. Με δεδομένο ότι υπήρχε κενή εβδομάδα ανάμεσα στο προγραμματισμένο πέρας των εξετάσεων και την έναρξη του εαρινού εξαμήνου (19-24/2/24), οι εξετάσεις της τρέχουσας εβδομάδας μεταφέρθηκαν στην κενή εβδομάδα ώστε να μην διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία.

Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή του ακαδημαϊκού ημερολογίου δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών και απαιτεί απόφαση της Συγκλήτου, η οποία και θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα και οι εξετάσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα διεξαχθούν χωρίς να επηρεαστεί η έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Ποιοι συνεχίζουν και μέχρι πότε την κατάληψη

ΕΚΠΑ: Φιλοσοφική, Νομική, Ιατρική, Πληροφορική και Τηλεπικοινωνιών, ΕΜΜΕ και ΙΦΕ έως 6/2. Υπό κατάληψη βιολογικό και χημικό, ΠΤΔΕ έως 1/2 και μέχρι το Πολιτικό, ενώ εν αναμονή είναι οι αποφάσεις σε Οικονομικό, Μαθηματικό, Νοσηλευτική, Γεωλογικό και ΤΕΑΠΗ.

ΠΑΔΑ:

Συνεχίζονται και οι καταλήψεις σε όλες τις σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, (ΣΔΟΚΕ ΣΕΤΠ ΣΜΗΧ ΣΕΥΠ, εν αναμονή για ΣΕΤ)

Συνέχιση των καταλήψεων αποφασίστηκε και στην ΑΣΣΟΕ