ΕΛΛΑΔΑ

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα
Eurokinissi

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι σήμερα Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι των Πανεπιστημίων, που έχουν εναντιωθεί στα σχέδια της κυβέρνησης για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα τα συλλαλητήρια θα ξεκινήσουν στις 12:00 το μεσημέρι στην Αθήνα (Προπύλαια), τη Θεσσαλονίκη (Καμάρα), την Πάτρα (πλατεία Γεωργίου), καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στάση εργασίας της ΟΛΜΕ

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 01/02 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα). Για το λόγο αυτό προκηρύσσουμε στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας».

Στάση εργασίας στη ΔΟΕ

«Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 12 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30)».

Ψηφιακές εξετάσεις εξαμήνου αποφασίζουν τα Πανεπιστήμια

Τη δυνατότητα διεξαγωγής ψηφιακών εξετάσεων στις περιπτώσεις των σχολών στις οποίες, λόγω καταλήψεων, αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διά ζώσης, αλλά και τη δυσαρέσκειά τους για τη στοχοποίησή τους, εξέφρασαν την Τρίτη οι πρυτανικές Αρχές.

Συγκεκριμένα, στην έκτακτη Σύνοδό τους που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα, οι πρυτάνεις τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της ολοκλήρωσης των εκπαιδευτικών διαδικασιών (τόσο την υλοποίηση του εκπαιδευτικού εξαμήνου όσο και τη διενέργεια των εξετάσεων) με διαδικτυακά μαθήματα και ψηφιακές εξετάσεις, όπου αυτό απαιτείται.

H συζήτηση για το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας εξ αποστάσεως έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της συνόδου, ενώ διευκρινίζεται ότι οι αποφάσεις των Συγκλήτων των ΑΕΙ θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο. «Οι πρυτανικές Αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρεται. «Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών Αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση». Η Σύνοδος, τέλος, επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Στις 5 Φεβρουαρίου και εξ αποστάσεως οι εξετάσεις εξαμήνου στο ΠαΜαΚ

Την έναρξη των εξ αποστάσεως εξετάσεων τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου αποφάσισε ομόφωνα η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας, σύμφωνα με τα ήδη ανακοινωθέντα προγράμματα εξετάσεων των τμημάτων. Οι δύο πρώτες εβδομάδες της εξεταστικής θα μεταφερθούν στο τέλος της εξεταστικής περιόδου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αφού αναφέρει ότι «διαφωνεί και καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων, ως εκδήλωση απάθουσα στις δημοκρατικές παραδόσεις της ελληνικής πολιτείας απευθύνει έκκληση «για άμεση διακοπή της κατάληψης και έναρξη του διαλόγου για τα προβλήματα και τις ανάγκες του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου».

Η παρεμπόδιση- προσθέτει- του διδακτικού έργου και των εξετάσεων καταρρακώνει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου ως χώρου διδασκαλίας και μάθησης, και πόρρω απέχει από τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες των φοιτητών. Η αδυναμία πρόσβασης στις υποδομές και στα εργαστήρια παρεμποδίζει την πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την διακοπή της ερευνητικής συνεισφοράς του ιδρύματος. Η αναστολή των διοικητικών λειτουργιών οδηγεί σε επιβαρύνουσες καθυστερήσεις οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων, με κύρια θιγόμενους τους φοιτητές και δευτερευόντως το πάσης φύσεως προσωπικό του πανεπιστημίου, εξηγούν τα μέλη της συγκλήτου και τονίζουν πως «η κατάληψη οδηγεί σε απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου και αποτελεί την καλύτερη, αν και ψευδεπίγραφη, διαφήμιση για την ανάγκη δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Στην ανακοίνωσή της η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας αναφέρει ότι «συμμερίζεται την ανησυχία των φοιτητών, διδασκόντων και της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα, ιδιαίτερα ενόψει της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις απόψεις της επί του σχεδιαζόμενου νομοθετήματος, αμέσως μετά την κατάθεσή του στη δημόσια διαβούλευση» ενώ «ενθαρρύνει τους φοιτητές να συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος και την ανάδειξη της δυναμικής, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης».

Όπως αναφέρεται «η Σύγκλητος με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Ελληνική κοινωνία, έχει προβεί μέχρι σήμερα σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε, παρά την αρρυθμία που έχουν προκαλέσει οι καταλήψεις, να έχουν ολοκληρωθεί σε όλα τα Τμήματα οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες διδασκαλίας του χειμερινού εξαμήνου και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιταχύνει την επιστροφή στην ακαδημαϊκή κανονικότητα. Μετά την επείγουσα Υπουργική εγκύκλιο της 25.01.2024, η Σύγκλητος καταλήγει στην απόφαση διεξαγωγής εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους, παρά τις ακαδημαϊκές και επιπλέον δυσκολίες που απορρέουν τόσο από τη φύση των εξ αποστάσεως μορφών εξέτασης όσο και από την αδυναμία προσέλευσης του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού στους χώρους του Πανεπιστημίου λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης» ορίζοντας ημέρα έναρξης αυτών τη Δευτέρα 5/2/24.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα και θα επανεκτιμήσει την κατάσταση.

«Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου»

Τη στήριξη των δημοσίων πανεπιστημίων τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι η εικόνα τους είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. «Έχουν ευθύνη για τις καταλήψεις οι πρυτάνεις», συμπλήρωσε. «Ξέρουμε πώς παίρνονται οι αποφάσεις για τις καταλήψεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για παράνομη πρακτική, μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ.

Αναφέρθηκε όμως και στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, σημειώνοντας: «Πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους πρυτάνεις. Πρέπει να προχωρήσουμε στην εξ αποστάσεως εξέταση στα πανεπιστήμια λόγω των καταλήψεων».

«Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», προανήγγειλε εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα «ποιο μεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυμα φαντάζεται ότι θα έρθει στην Ελλάδα», είπε: «Γιατί να μην έρθει το Harvard; Γιατί να μην πάνε στην Ελλάδα να φτιάξουν ένα παράρτημα; Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην το κάνουν», μεταξύ άλλων.