ΕΚΤΑΚΤΟ

ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: 15μελής επιτροπή θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό

Αγρότες: 15μελής επιτροπή θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό

«Κλείδωσε» η επιτροπή αγροτών που θα συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Της Φανής Χαρίση

Τέσσερις ώρες διήρκησε η σύσκεψη των αγροτών των μπλόκων από όλη την χώρα που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Σίνδου Θεσσαλονίκης.

Οι αγρότες αποφάσισαν να στείλουν 15μελή επιτροπή στην συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τρίτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσταση της 15μελούς επιτροπής είναι 6-6-2-1 και συγκεκριμένα είναι έξι αγρότες από τη Μακεδονία και τον Έβρο, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από την Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.

Μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι «Η σύσκεψη σήμερα είχε έναν διαδικαστικό χαρακτήρα για να αναλύσουμε τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει και πως θα τα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα αποφασίστηκε η επιτροπή που θα πάει στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Η αντιπροσώπευση θα είναι 15 άτομα, θα είναι έξι από Έβρο και Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία, δύο Στερεά Ελλάδα κι ένας από την Πελοπόννησο».

Για τον συντονισμό των κινήσεων στην διαπραγματευτική τακτική αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά έχουν ενωτικό χαρακτήρα» οι αγρότες.

«Δεν υπάρχουν διχασμένοι αγρότες διότι δεν υπάρχουν διχασμένες κοινωνίες. Και κάποιοι που θέλαν να βάλουν νοητές γραμμές ακόμη με το περιβόητο κοινωνικό αυτοματισμό πλέον δεν υπάρχει. Θέλω να πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός απέναντι του έχει τους καλύτερους συμβούλους και καλύτερους οικονομόλους γιατί δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το δικό μας μετερίζι αλλά για δέκα εκατομμύρια καταναλωτές» είπε ο κ. Παναγής.

Οι αγρότες μετά την σύσκεψη τόνισαν, ότι τα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου είναι διαχρονικά και περιμένουν από τον πρωθυπουργό να τα καταλάβει. Ακόμα δεσμεύτηκαν, ότι μέχρι και την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, απλά θα παραμείνουν στα σημεία των μπλόκων.

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εκπέμπει παντού το μήνυμα ότι η πόρτα για διάλογο είναι πάντα ανοιχτή, αλλά με ανοιχτούς δρόμους, προκειμένου να μην προκληθούν περαιτέρω δυσκολίες στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας.

«Ανοιχτοί δρόμοι, σημαίνει ανοιχτός διάλογος. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παρακώλυση των συγκοινωνιών και την παρεμπόδιση στη διέλευση των πολιτών. Θεωρούμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», επεσήμανε ο Παύλος Μαρινάκης την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει κατά πόσο υπάρχει περιθώριο για μία σειρά ελαφρύνσεων, ωστόσο επισημαίνεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα.

Υπενθυμίζεται δε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης, το οποίο ωστόσο, σύμφωνα με τους αγρότες είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Έτσι τα τρία επικρατέστερα σενάρια που φαίνεται να εξετάζει τώρα η κυβέρνηση ως πρόσθετα μέτρα στήριξης στους αγρότες είναι:

Επιτάχυνση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Μεγαλύτερες εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα

Μεγαλύτερη μάχη απέναντι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων

Παράλληλα δίνεται ακόμα ένας αγώνας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αλλάξουν σημεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ένα κοινό αίτημα των αγροτών ανά την Ευρώπη, με τη συζήτηση να έχει ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικό της ΕΕ, με τους αγρότες να ειναι στους δρομους σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις.