ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Νέες κινητοποιήσεις – «Παράθυρο» για επιπλέον στήριξη από την κυβέρνηση

Αγρότες: Νέες κινητοποιήσεις – «Παράθυρο» για επιπλέον στήριξη από την κυβέρνηση
EUROKINISSI.

Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης μία μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση της επιτροπής με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τεταμένο παραμένει το κλίμα ανάμεσα στους αγρότες και την πολιτική ηγεσία της χώρας, εν όψει της αυριανής (12/02) συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε ξανά έναν όρο για να διεξαχθεί η συζήτηση με την επιτροπή των αγροτών που ορίσθηκε: Να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί.

«Την Τρίτη το μεσημέρι, θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι κινητοποιήσεις σήμερα

Στις 12:00, το μπλόκο του Ε–65 της Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στα Φάρσαλα. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων καλεί στις 18:30 σε συνάντηση με τα τρακτέρ στον κόμβο Καλαμπάκας (ΟΑΕΔ) και πορεία στα Τρίκαλα.

Ακόμη, σε θέση «μάχης» παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου στον κόμβο Φιλώτα στη Φλώρινα, καλώντας σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου από τις 16:00 έως τις 17:00. Στον κόμβο Καστανέων, κοντά στο τελωνείο στήθηκε από το Σάββατο, το πλέον απομακρυσμένο αγροτικό μπλόκο της χώρας, στα σύνορα του Έβρου με την Τουρκία.

Ύστερα από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Ν. Βύσσας και Τριγώνου, περίπου 100 τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα έξω από τις Καστανιές. Μάλιστα, σήμερα το μπλόκο αναμένεται να ενισχυθεί από τον Αγροτικό Σύλλογο Διδυμοτείχου και από αγρότες από τα γύρω χωριά.

Στη Μεσσηνία, έπειτα από μαζική σύσκεψη στο μπλόκο της Μεσσήνης την οποία πραγματοποίησαν ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής και αυτός του Χανδρινού, αποφασίσθηκε περαιτέρω κλιμάκωση με πραγματοποίηση αποκλεισμών τμημάτων των Εθνικών Οδών.

Στη Λακωνία, πραγματοποιούνται συμβολικοί αποκλεισμοί του δρόμου στο μπλόκο του κόμβου Δαφνίου – Κροκεών, ενώ, σήμερα θα πραγματοποιηθούν συγκέντρωση στην είσοδο της Σπάρτης και συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κεφαλονιάς – Ιθάκης προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12:00, στην Περιφερειακή Ενότητα στο Αργοστόλι.

«Οι εργαζόμενοι είμαστε στο πλευρό των αγροτών! Όποτε και να κατέβουν στην Αθήνα, θα είμαστε στον δρόμο μαζί τους», σημειώνουν Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία της Αττικής.

«Παράθυρο» για επιπλέον στήριξη μετά και το θετικό πρόσημο του Ιανουαρίου – «Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού»

«Η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με “όπλο” τη δυνατότητά τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Για αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής», έγραψε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Άλλωστε, τον πρώτο μήνα του έτους τα έσοδα κινήθηκαν πάνω από τον στόχο που έχει τεθεί, δημιουργώντας μία προδιάθεση για επιπλέον μέτρα στήριξης σε αγρότες αλλά και ευάλωτους. Ωστόσο, τυχόν κρατικές παρεμβάσεις θα πρέπει να εμπίπτουν στο πλαίσιο του γενικότερου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Σχετικές ειδήσεις