ΕΛΛΑΔΑ

Την Τρίτη το μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αγροτών στην Αθήνα

Την Τρίτη το μπρα ντε φερ κυβέρνησης – αγροτών στην Αθήνα

H κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα και το νέο μήνυμα Μητσοτάκη  - Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να κατέβουν την Τρίτη στην Αθήνα – Όχι Χρυσοχοΐδη στην είσοδο τρακτέρ στην πρωτεύουσα.

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα τους για την επίλυση των προβλημάτων τους, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους αγρότες, που προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο στην Αθήνα το απόγευμα της Τρίτης.

Όπως έγραψε ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στο Facebook με τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών, που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν», έγραψε.

«Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές (…) Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την είσοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και προς αυτή την κατεύθυνση διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ των αγροτών και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι τρεις όροι που έθεσε το Υπουργείο προς τους αγρότες είναι οι εξής:

  • συνοδεία περιπολικών από τα μπλόκα προς την Αθήνα και αντίστροφα
  • δεν θα επιτρέπουν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας
  • θα βρίσκονται σε οριοθετημένο χώρο στο Σύνταγμα

Στόχος είναι να μην επηρεαστεί η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί σε πόσα τρακτέρ θα επιτραπεί να φτάσουν στο Σύνταγμα, γι' αυτό και εντός της ημέρας θα υπάρξει επικοινωνία με τα μπλόκα των αγροτών.

Στο μεταξύ στα μέτωπα οι αγρότες φέρονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και προετοιμάζουν την καθοδό τους με τα τρακτέρ στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Τρίτη (20/2) στις 18:30 το απόγευμα.

Με περισσότερα από 100 τρακτέρ ετοιμάζονται οι Θεσσαλοί αγρότες να κατέβουν στην Αθήνα και να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα.

Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει το πρώτο κομβόι με τρακτέρ από τον Πλατύκαμπο και το Στεφανοβίκειο. Ένα δεύτερο κομβόι από τρακτέρ θα ξεκινήσει από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα περίπου την ίδια ώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, 70 με 80 τρακτέρ θα κινηθούν αύριο στην εθνική οδό για να πάνε στο Κάστρο, όπου θα συναντήσουν άλλους συναδέλφους τους.

Τέλος, το πρωί της Τρίτης όλοι μαζί θα ξεκινήσουν την πορεία προς το Σύνταγμα.

Μαζί τους θα βρίσκονται πολλοί μελισσοκόμοι με τα επαγγελματικά τους οχήματα, ενώ και περίπου 70 πούλμαν με 5.000 αγρότες θα κατευθυνθούν προς την Αθήνα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης για την αγροτική κινητοποίηση της Τρίτης, δήλωσε ότι «αυτά που είχαμε να πούμε ως κυβέρνηση τα έχουμε πει, αλλά από εκεί και πέρα, φυσικά κάθε κλάδος και κάθε τάξη έχει το δικαίωμα, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, να εκφράζει και να διατυπώνει τα αιτήματά της.

Πάντως μέχρι στιγμής οι αγρότες δεν έχουν καταθέσει στην ΕΛ.ΑΣ. κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο βάσει του οποίου θα κινηθούν και γι΄αυτό το λόγο η Αστυνομία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να μην υπάρξει παρακώλυση των συγκοινωνιών στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπει την απαγόρευση των τρακτέρ στα διόδια και τη μετακίνηση των αγροτών με πούλμαν ή με οχήματα Ι.Χ.