ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Αποφασισμένοι για όλα οργανώνουν την «απόβαση» στην Αθήνα - Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Αγρότες: Αποφασισμένοι για όλα οργανώνουν την «απόβαση» στην Αθήνα - Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ.
Intime

Οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ και ετοιμάζονται για την «απόβαση» στο Σύνταγμα με την ΕΛ.ΑΣ. να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για το αγροτικό συλλαλητήριο της Τρίτης

Οι αγρότες βρίσκονται στην τελική ευθεία για την «απόβασή» τους με τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ωστόσο δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία.

Δύο 24ωρα πριν το προγραμματισμένο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις και οι διεργασίες, με τους αγρότες να ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ.

Περίπου 5.000 παραγωγοί σχεδιάζουν να φτάσουν στο Σύνταγμα με τρακτέρ, λεωφορεία, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό οι αγρότες θα κατεβάσουν στην Αθήνα 260 τρακτέρ. Συγκεκριμενα, 150 τρακτέρ από τη Θεσσαλία, την Ανθήλη Φθιώτιδας και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας από όπου θα προστεθούν και 2 τεράστια φορτηγά με 10 τρακτέρ και 100 τρακτέρ από Λαμία και Βοιωτία.

Θα παραμείνουν στο Σύνταγμα για τουλάχιστον 24 ώρες

Το αρχικό ραντεβού έχει δοθεί στο Κάστρο Βοιωτίας, ενώ από το λιμάνι του Λαυρίου θα φτάσουν στην Αθήνα 10 τρακτέρ από την Κομοτηνή και την Καβάλα.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων νομού Λάρισας δήλωσε: «Την Τρίτη το πρωί θα αναχωρήσουμε από το Κάστρο για την Αθηνά ώστε συντεταγμένα να μπούμε μέσα , εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους κατοίκους της Αθήνας όμως πρέπει τα τρακτέρ να φτάσουν συντεταγμένα στο Σύνταγμα να καταλάβουν όλοι και τη δύναμη και την οργή μας».

Οι αγρότες σχεδιάζουν να παραμείνουν στο Σύνταγμα για τουλάχιστον 24 ώρες.

Ο Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαλγάρων και μέλος πανελλήνιας επιτροπής αγροτών, δήλωσε: «Αυτό θα το δούμε, ανάλογα με τις εξελίξεις ως ποτέ θα καθόμαστε στο Σύνταγμα, δεν θα στήσουμε αντίσκηνα κάπου πρέπει να μείνει αυτός ο κόσμος, οι αντοχές μας τελειώνουν».

Το μεσημέρι της Κυριακής, οι αγρότες έκλεισαν την εθνική Αθηνών - Λαμίας και στα δύο ρεύματα στον κόμβο του Μπράλου, για περίπου 2 ώρες, όπου επικράτησε ένταση, καθώς προκλήθηκαν ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.

«Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε»

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους αγρότες μέσα από την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

«Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν τους αγρότες, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανό να αναφέρει στο MEGA «Είναι δίκαια τα αιτήματά τους. Οι αγρότες έχουν δείξει ψυχραιμία, υπευθυνότητα, αντιλαμβάνονται τα προβλήματα της κοινωνίας και τα σέβονται».

Η Κατερίνα Μπατζελή, μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «Η παρουσία των αγροτών στην Αθήνα για να διεκδικήσουν, είτε στο υπουργείο είτε στο Σύνταγμα, τα δικαιώματά τους, θα πρέπει να γίνει».

Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες θα ξεκινήσουν από το Κάστρο Βοιωτίας με προορισμό το Σύνταγμα, ενώ η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 17:30 στην Ομόνοια.

Το κομβόι των τρακτέρ θα είναι με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής παρουσίας μέχρι και την Αθήνα.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει:

-Συνοδεία περιπολικών τα τρακτέρ,

-Σημεία συνάντησης σε Κάστρο Βοιωτίας και Μέγαρα,

-Συγκεκριμένο δρομολόγιο έως το Σύνταγμα,

-Σε συγκεκριμένο σημείο θα σταθμεύσουν τα πούλμαν με τους αγρότες,

-Διαρκής επικοινωνία με τους επικεφαλής των αγροτών.