ΤΟ NEWSBOMB.GR ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Λύνουν την «πολιορκία», αλλά δεν υποχωρούν - Τι δηλώνουν στο Newsbomb.gr

Αγρότες: Λύνουν την «πολιορκία», αλλά δεν υποχωρούν - Τι δηλώνουν στο Newsbomb.gr

Το Newsbomb.gr στο Σύνταγμα όπου πραγματοποιήθηκε το ιστορικό συλλαλητήριο των αγροτών

Τα τρακτέρ πολιόρκησαν την πλατεία Συντάγματος από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου και οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με το ιστορικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.

Ο αγροτικός κόσμος της χώρας βροντοφωνάζει το σύνθημα «χωρίς εμάς, τι θα φας», θέλοντας να καταδείξει ότι για αυτούς, ο μη σεβασμός των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση αποτελεί ζήτημα επιβίωσης.

Στο συλλαλητήριο το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις 10.000 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Μιλώντας για το αγροτικό ρεύμα θέλουν όπως είπαν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν.

Σε αναφορά τους για την ΚΑΠ οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Την Πέμπτη το κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Αύριο στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που σήμερα θα διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο Σύνταγμα και κατέγραψε τον αγωνιστικό παλμό των αγροτών και άκουσε τα αιτήματά τους.

Δείτε εδώ όσα συνέβησαν από νωρίς το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Τι λένε οι αγρότες στο Newsbomb.gr

«Ήρθαμε να διαδηλώσουμε για τα προβλήματα μας ο αγροτικός τομέας έχει πολλά προβλήματα. Τα πιο βασικά είναι το πετρέλαιο το ρεύμα και τα λεφτά που μας έκοψαν από την ΚΑΠ. Αυτά τα μέτρα που έβαλε ο πρωθυπουργός είναι του πάτου όπως είναι το βαρέλι. Δεν θέλουμε τον πάτο από το βαρέλι, θέλουμε μέτρα που θα λύσουν πραγματικά τα προβλήματά μας.», λέει αγρότης από τον Αλμυρό Βόλου.

«Ήρθαμε να διαδηλώσουμε για τα δικαιώματα του αγρότη, το κόστος παραγωγής, πετρέλαιο, λιπάσματα, ενέργεια και πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός θα κάνει λίγο πίσω, δεν είναι για πλάκα αυτά τα πράγματα. Την ενέργεια που χαμήλωσε το κόστος, σε πάροχο την έδωσε, δεν την έδωσε η κυβέρνηση και τα 40 εκ. προκαταβολή θα τα παίρναμε τον Αύγουστο ή τον Μάιο», δήλωσε αγρότης από το μπλόκο της Δυτικής Αχαΐας.

«Αγωνιζόμαστε για τα αιτήματά μας, τα προβλήματα με το κόστος παραγωγής, το πετρέλαιο, τους εργάτες γης. Περιμένουμε μια δικαίωση», αναφέρει αγρότης από την κεντρική Χαλκιδική.

«Εμείς δύο πράγματα θέλαμε. Να κόψουν το πετρέλαιο, να μας δώσει για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε, μας έχουν και μας κοροϊδεύουν. Παίρνουμε 200 ευρώ. Τι να κάνουμε τα 200 ευρώ. Να μπορούμε να μείνουμε στα χωριά μας, να καλλιεργήσουμε. Αυτό είναι κοροϊδία, να αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε να διαδηλώσουμε. Η κυβέρνηση δεν μας βοηθάει. Τουλάχιστον το πετρέλαιο να μας δώσει, το ρεύμα για να μπορούμε να μείνουμε να καλλιεργήσουμε για την επόμενη χρονιά. Δεν γίνεται αλλιώς. Είναι κοροϊδία αυτό το πράγμα. Με δύο τρακτέρ εγώ προσωπικά που έχω, 200 ευρώ θέλω να τα γεμίσω και τα θα βγάζω για να καλλιεργήσω. Και δεν είναι ότι τα γεμίζουμε μια φορά. Καλλιεργούμε όλο τον χρόνο. Είναι κοροϊδία τι άλλο να σας πω.», είπε αγρότης από την Αγιά Λάρισας μιλώντας στο Newsbomb.gr

«Το αφορολόγητο πετρέλαιο που θέλουμε να είναι μόνιμο μέτρο. Να μας δώσουν μια επιδότηση για τα αγροεφόδια, για τα λιπάσματα, για τις κτηνοτροφικές μονάδες. Τα προβλήματα ακόμα στη Λάρισα είναι άλυτα. Να δώσουν μερικά χρήματα γιατί αυτά είναι λίγα. Τα προβλήματα είναι πολλά. Ο ΟΛΓΑ και πάρα πολλά, το αφορολόγητο πετρέλαιο, το ρεύμα να πάει 7 λεπτά η κιλοβατόρα και να λυθούν κάποια ζητήματα άμεσα.», αναφέρει αγρότης από τα Γρεβενά.

«Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε. Είμαστε καστανοκαλλιεργητές. Η καστανοκαλλιέργεια έχει πληγεί αυτή τη χρονιά και πέρυσι και φέτος ανεπανόρθωτα. Το εισόδημά μας έχει μειωθεί κατά 80%. Η πολιτεία δεν σκύβει πάνω από το πρόβλημά μας και ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε για αυτό το πράγμα. Αν δεν σκύψει τα ορεινά χωριά θα ερημώσουν. Η καστανοκαλλιέργεια, είναι μια καλλιέργεια η οποία ούτε αντικαθίσταται εύκολα αλλά ούτε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο να καλλιεργήσουμε κάτι άλλο εκεί. Είμαστε ορεινές περιοχές οπότε θα αναγκαστούμε να φύγουμε, να εγκαταλείψουμε τα χωριά μας», λέει καλλιεργητής κάστανων από την Αγιά Λάρισας.

Ο Πέτρος Κόκκαλης έδωσε το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος και μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε: « Έχω περάσει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια υπηρετώντας στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχω χειριστεί πάνω από 12 φακέλους συμπεριλαμβανομένης της κοινής οργάνωσης των αγορών και το ξέρω το αγροτικό ζήτημα όχι από εδώ από τα χωράφια περισσότερο. Πιστεύω ότι οι αγρότες έχουν δίκιο, ότι η ΚΑΠ, όπως είναι δεν λειτουργεί ούτε για τους αγρότες, ούτε για τους καταναλωτές, μια ΚΑΠ που οι Πράσινοι καταψήφισαν και που έχουν μια πολύ διαφορετική πρόταση που θα σέβεται και το περιβάλλον και τον άνθρωπο και σε αυτούς τους ανθρώπους το βιός τους που κινδυνεύει από την κλιματική κρίση, πρώτα από όλους, περισσότερο απ’ όλους μας.

Σχετικές ειδήσεις