ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Tρακτέρ «όργωσαν» την Αθήνα - Πότε φεύγουν από το Σύνταγμα - Τι δήλωσαν στο Newsbomb.gr

Αγρότες: Tρακτέρ «όργωσαν» την Αθήνα - Πότε φεύγουν από το Σύνταγμα - Τι δήλωσαν στο Newsbomb.gr
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Αγρότες: Ολονύχτια παραμονή των τρακτέρ στο Σύνταγμα – Πότε φεύγουν από το κέντρο της Αθήνας

Στο Σύνταγμα διανυκτέρευσαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους μετά το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024.

Οι αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν να αποχωρούν με τα τρακτέρ τους στις 11:00 το πρωί σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, ενώ όσοι είχαν έλθει στην Αθήνα με λεωφορεία αναχώρησαν χθες το βράδυ.

Σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αποχώρηση των τρακτέρ από το κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι το αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος ήταν Μεγαλειώδες. Ο αγροτικός κόσμος έδωσε ένα ηχηρό παρών στο κέντρο τη πρωτεύουσας ζητώντας όπως είπε «τα αυτονόητα» ώστε να κρατήσουν ζωντανή τη γη τους.

Το Newsbomb.gr έδωσε το «παρών» το βράδυ της Τρίτης 20/2 και συνομίλησε με αγρότες, άκουσε τα αιτήματά τους και τους ρώτησε για την επόμενη ημέρα από το συλλαλητήριο.

Τι δήλωσαν στην κάμερα του Newsbomb.gr οι αγρότες

Αγρότης που ζει στην Αθήνα αλλά έχει γη στην επαρχία δήλωσε: «Τι να στηρίξουμε, το αστήριχτο; Στηρίζεται τίποτα; Τα παραμύθια και να μην πω αυτοί που λένε στον κόσμο και αυτό που λέει ο κύριος μεγάλος Μητσοτάκης ότι τον ψήφισε ο ελληνικός λαός. Ποιος ελληνικός λαός τον ψήφισε; Το 50% που δεν ψηφίζει και το άλλο 50% που μοιράζεται σε όλα τα κόμματα για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους μεταξύ τους; Τι θα φάμε; Τι θα πιούμε; Από αγροτική οικογένεια είμαι. Υποφέρουμε όλοι. Τι πρέπει να γίνει δηλαδή, δεν κατάλαβα; Να κάνουμε επανάσταση, να σκοτωθούμε μεταξύ μας ή να βρούμε μία λύση; Πρέπει να βρούμε μια λύση. Η λύση ποια είναι; Να περνάμε όχι άριστα. Καλά. Αυτό ζητάμε. Τίποτα άλλο».

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να αγωνιζόμαστε για να έχουμε το αυτονόητο. Όταν δεν υπάρχει δουλειά να βγάζουμε λεφτά κι όταν σπουδάζουμε τα παιδιά μας και παίρνουν πτυχία να δουλεύουν. Κάνουμε αγώνα για το αυτονόητο. Αυτό έχω να πω τίποτα άλλο», είπε αγρότης που έρχεται επίσης από τη Λάρισα.

«Ήρθαμε για να δικαιωθούμε γιατί δεν μπορεί να δίνουμε τόσα λεφτά σε όλους στον κορονοϊό, να έχουμε μοιράσει εκατομμύρια και να μην μπορούμε να έχουμε ένα αγροτικό πετρέλαιο όταν η Κύπρος που παίρνει από εμάς έχει από το 2003 αγροτικό πετρέλαιο. Θέλουμε αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Αυτά που δικαιούμαστε θέλουμε. Γι’ αυτό ήρθαμε να αγωνιστούμε, θα αγωνιστούμε και να ξέρετε ότι δεν θα φύγουμε εύκολα από εδώ. Είμαστε αποφασισμένοι φέτος ομόφωνα χωρίς χρώματα χωρίς κόμματα. Να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε», αναφέρει αγρότης μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Να ευχαριστήσω τον κόσμο που μας συμπαραστέκεται σήμερα. Είμαι αγρότης. Αυτά που συμβαίνουν στον αγροτικό κόσμο δεν έχουν συμβεί ποτέ ξανά. Μιλάμε για μια εξαθλίωση. Μιλάμε για τα παιδιά όλων μας που δεν μπορούν να μείνουν στη γη μας και να καλλιεργήσουνε με αυτές τις εξευτελιστικές τιμές. Να ζητήσω συγγνώμη στον κόσμο που ταλαιπωρούμε, την κατανόησή τους. Μας αγκαλιάσανε, είναι όλος ο κόσμος στο πλάι μας. Και εμείς παλεύουμε για όλο τον κόσμο όχι μόνο για εμάς», είπε συγκινημένος, αγρότης από το μπλόκο Αταλάντης.

Πέτρος Κόκκαλης: «Οι αγρότες έχουν δίκιο - Η ΚΑΠ δεν λειτουργεί»

Ο Πέτρος Κόκκαλης έδωσε το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος και μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε: « Έχω περάσει τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια υπηρετώντας στην Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχω χειριστεί πάνω από 12 φακέλους συμπεριλαμβανομένης της κοινής οργάνωσης των αγορών και το ξέρω το αγροτικό ζήτημα όχι από εδώ από τα χωράφια περισσότερο. Πιστεύω ότι οι αγρότες έχουν δίκιο, ότι η ΚΑΠ, όπως είναι δεν λειτουργεί ούτε για τους αγρότες, ούτε για τους καταναλωτές, μια ΚΑΠ που οι Πράσινοι καταψήφισαν και που έχουν μια πολύ διαφορετική πρόταση που θα σέβεται και το περιβάλλον και τον άνθρωπο και σε αυτούς τους ανθρώπους το βιός τους που κινδυνεύει από την κλιματική κρίση, πρώτα από όλους, περισσότερο απ’ όλους μας.