ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου: Τι θα λειτουργήσει και τι όχι

mmm

Παραλύει η χώρα, από την απεργιακή κινητοποίηση, που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΑΜΕ και εκατοντάδες σωματεία 

Όποιος εργαζόμενος δεν απεργήσει αύριο Τετάρτη κατά την Γενική Απεργία θα κινηθεί μετ΄ εμποδίων καθώς, πέρα από το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ, στάση εργασίας θα έχουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Παράλληλα, συμμετοχή στην 24ωρη απεργία έχουν δηλώσει και οι ενεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αλλά και οι εκπαιδευτικοί, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι.

Πώς θα λειτουργήσουν οι συγκοινωνίες

Η Αθήνα θα μείνει για όλο το 24ωρο χωρίς μετρό, τραμ και ηλεκτρικό - καθώς 7 σωματεία συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ).

Οι ιδιοκτήτες ταξί θα συνεχίσουν και αύριο την απεργία τους.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τα μέλη της «να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Τετάρτη (28/2).

«Κατά την διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι πτήσεις που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω απεργίας της ΠΕΝΕΝ.

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου δεν θα λειτουργήσουν επίσης οι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία ενώ την συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία ανακοίνωσαν σήμερα και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Τι ισχύει για τα σχολεία

Στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου συμμετέχουν δάσκαλοι, καθηγητές αλλά και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Οι δάσκαλοι και καθηγητές που πρόκειται να συμμετέχουν στην αυριανή απεργία ενημερώνουν από σήμερα τους γονείς ώστε να μην πάνε τα παιδιά σχολείο αύριο. Βέβαια, δεν αποκλείονται οι περιπτώσεις που οι εκπαιδευτικοί αποφασίζουν στο παραπέντε να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και ενημερώνουν τους μαθητές αυθημερόν αφού τα παιδιά πάνε στο σχολείο. Σε κάθε περίπτωση όσοι γονείς έχετε παιδιά σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό σήμερα στο σχόλασμα ρωτήστε τον Νηπιαγωγό και το Δάσκαλο ποια θα είναι η στάση του στην αυριανή κινητοποίηση.

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα πάνε κανονικά στα σχολεία τους και αν κάποιος καθηγητής τους συμμετέχει στην απεργία τότε για εκείνη τη διδακτική ώρα θα έχουν κενό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ

Με ανακοίνωσή της η ΔΟΕ αναφέρει μεταξύ άλλων «Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε τον αγώνα για παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με σχολεία σύγχρονα και ασφαλή όπου θα μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας. Παλεύουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών με τα ενιαία κείμενα για την εσωτερική-εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων και την απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο και τη συλλογική, δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων διδασκόντων. Διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουμε, προ πολλού, ξεπεράσει τα όρια των αντοχών μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ικανοποίησης του αιτήματος να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Αποτελεί άμεση ανάγκη η αλλαγή αυτής της πολιτικής. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι, δίνοντας ταυτόχρονα τον δίκαιο αγώνα της υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Ως εδώ! Δεν πάει άλλο!»

Στις 28 Φεβρουαρίου απεργούμε Όλες και όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά. Η θλίψη, η οργή και τα αιτήματα του πλήθους των ανθρώπων που διαδήλωσαν, ζητώντας διαφάνεια, δικαιοσύνη, την τιμωρία των ενόχων, παύση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών παραμένουν επίκαιρα στη φετινή πανεργατική απεργία της 28ης Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση, απροκάλυπτα, επιτελικά και κατασταλτικά, διαλύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, την υγεία, τη λαϊκή κατοικία, την αγροτική παραγωγή, τον πολιτισμό, την αντικειμενική ενημέρωση, το δικαίωμα στους αγώνες, την ύπαρξη των σωματείων και τελικά την ίδια τη δημοκρατία, χτίζοντας την κοινωνία του άκρατου ατομικού ανταγωνισμού, της ανεξέλεγκτης αθέμιτης κερδοφορίας των «συμφερόντων», στηριγμένη στον φόβο και την επιβολή
Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε τον αγώνα για παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με σχολεία σύγχρονα και ασφαλή όπου θα μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας. Παλεύουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών με τα ενιαία κείμενα για την εσωτερική-εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων και την απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Υπερασπιζόμαστε τον παιδαγωγικό μας ρόλο και τη συλλογική, δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων διδασκόντων.

Κλειστές και οι Τράπεζες

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία.

Η ΟΤΟΕ σημειώνει ότι όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές ΣΣΕ και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, δεν αρκούν και βέβαια αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων.

Απεργούν και οι γιατροί

Δεκάδες είναι τα σωματεία των γιατρών που μετέχουν στην απεργία.

Αναλυτικά απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έλαβαν:

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ)
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ
Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν.Ε. Θριάσιο
Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αλεξάνδρα (ΣΕΝΑ)
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λέρου
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ναυπλίου
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Θήβας
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χίου
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κω
Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καλύμνου
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ημαθίας
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας
Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων
Ένωση Γιατρών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας
Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου Θήβας
Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου Λέρου

Απεργία και στα δικαστήρια

Την συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου ανακοίνωσαν οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Με ανακοίνωσή τους, και αναφερόμενοι στην μεθαυριανή απεργία τονίζουν «Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, ενόψει του Νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της Χώρας, πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά την διακοπή εργασιών 09:00-11:00 συμβολικό κλείσιμο των δικαστικών υπηρεσιών».

Και συνεχίζουν «Η συμμετοχή των συναδέλφων σε όλη τη Χώρα ήταν συγκλονιστική και το μήνυμα σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις:

Απαιτούμε να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία!

Ειδικά κατά τη συγκέντρωση στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου όπου παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της ΟΔΥΕ κ. Γ. Διαμάντης συμμετείχε και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος».

Και συνεχίζουν «Η θέση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, όπως αυτή επικυρώθηκε με την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου, είναι πως το κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι ένα και μοναδικό: Η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών, στη Δικαιοσύνη. Απαιτούμε να μην καταργηθεί - συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία!

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο και τα κύρια κλαδικά μας αιτήματα. Η προ-συγκέντρωση της ΟΔΥΕ θα γίνει στις 10:00 π.μ. έξω από το ΣτΕ.

Απαιτούμε η πολιτεία ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να αναγνωρίσει εμπράκτως τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι με την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών».