ΕΛΛΑΔΑ

Λίλα Εμπειρίκου: «Έφυγε» από τη ζωή η αρχόντισσα της κοσμικής Αθήνας

Λίλα Εμπειρίκου: «Έφυγε» από τη ζωή η αρχόντισσα της κοσμικής Αθήνας

Η απώλεια της αρχοντικής Λίλας Εμπειρίκου σηματοδοτεί το τέλος εποχής για τις μεγάλες κυρίες της Αθήνας

Η Λίλας Εμπειρίκου έφυγε από τη ζωή. Η σύζυγος του εφοπλιστή Χαρίτωνα Εμπειρίκου, είχε τη φιλία προσωπικοτήτων όπως η Μαρία Κάλλας, ο Aγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Χριστίνα Ωνάση.

Με τον Χαρίτωνα Εμπειρίκο απέκτησε δύο γιους, τον Γεώργιο και Ιωάννη Εμπειρίκος. Τα παιδιά της και τα εγγόνια της Αλεξάνδρα, Ράνια και Νηρέας, η ανιψιά της Μαρίνα Ντοτέρο και αγαπημένοι της φίλοι την αποχαιρέτησαν την περασμένη Τρίτη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η ίδια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια ενώ οι γιατροί που την παρακολουθούσαν δεν της επέτρεπαν να κυκλοφορεί στα κοσμικά events, όπου άλλοτε μεσουρανούσε με το στιλ και την ευγένειά της. Ζούσε στο σπίτι στην Κηφισιά με τις αναμνήσεις της, καθώς έζησε μια μυθική ζωή στο πλευρό του συζύγου της Χαρίτωνος Εμπειρίκου – από τους χορούς των Ανακτόρων ως τη Νέα Υόρκη και το Γκστάαντ.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της μεγάλης και ιστορικής οικογένειας Εμπειρίκου διακρίθηκαν στη λογοτεχνία, στη ναυτιλία και την πολιτική. Γενάρχης της οικογένειας θεωρείται ο Λεονάρδος Μπειρίκος ή Μπιρίκος, γιος του Αντωνίου Χίου. Ο Λεονάρδος Μπιρίκος ασχολήθηκε με το εμπόριο και τη ναυτιλία αποκτώντας σημαντική περιουσία. Οι απόγονοι αυτού διακρίθηκαν αρχικά στην τοπική κοινωνία της Ανδρου, διατελώντας δημογέροντες, ενώ στη συνέχεια κατέλαβαν σημαντικές πολιτικές θέσεις συμμετέχοντας στην ελληνική πολιτική ζωή. Παράλληλα ανέπτυξαν σημαντική δραστηριότητα σχετιζόμενη με τη ναυτιλία και το εμπόριο, πολλά μέλη της δε διατηρούν ακόμα σημαντικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Γνωστότερος ίσως εκπρόσωπος της οικογένειας είναι ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος. Σε ευαγή ιδρύματα της Ανδρου και της Αθήνας έχουν γίνει πολλές δωρεές από τα μέλη της οικογένειας.