ΕΛΛΑΔΑ

Βλάβη υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Τι αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα

Βλάβη υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Τι αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα

Νέα δεδομένα για το περιστατικό με τον αγωγό στην Αίγινα 

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην υπόθεση με την πρόσφατη βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό στην Αίγινα.

Πληροφορίες από το εισαγγελικό πόρισμα, που επικαλέστηκε ο Alpha, κάνουν λόγο για αστοχία της κατασκευάστριας εταιρείας. Η αστοχία μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες καταγράφηκε στη φάση της συγκόλλησης των υποθαλάσσιων αγωγών.

Άμεση αντίδραση υπήρξε από τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος υπενθυμίζεται πως είχε κινηθεί νομικά.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς όπως αναφέρθηκε κινήθηκε άμεσα. Έστειλε επιστολή στην εταιρεία και ζητάει άμεσα αποκατάσταση. Επίσης σε δεύτερη επιστολή προς στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών ζητάει να οριστεί ανεξάρτητος πραγματογνώμονας.

To χρονικό της υπόθεσης

Συναγερμός σήμανε στον διαχειριστή του έργου όταν στις 24 Ιανουαρίου αυξήθηκε απότομα η παροχή νερού, από 800 κυβικά την ώρα σε 2.400 μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα.

Αρχικά είχε ειπωθεί πως η βλάβη προήλθε από δολιοφθορά. Όπως ανέφερε τότε ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, κατασκευαστής του έργου, «πήραμε ένα σκάφος και ξεκινήσαμε από την Σαλαμίνα και πηγαίνοντας νότια, στα 800 μέτρα του αγωγού και σε βάθος 50 μέτρων βρήκαμε ζημιά. Κοιτάζοντας γύρω είδαμε πως δεν υπήρχαν σημάδια, που να δείχνουν πως σύρθηκε κάποια άγκυρα ή σημάδια από κάποια τράτα».

Αίγινα: Μηνυτήρια αναφορά από τον Νίκο Χαρδαλιά

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου είχε καταθέσει ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς κατέθεσε στην Εισαγγελία υποστηρικτικό της μηνυτήριας αναφοράς υλικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και σχετικές εκθέσεις επιθεώρησης, ώστε να εκκινήσει με ταχείες διαδικασίες η διερεύνηση για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε το σώμα για τα πορίσματα των αρμόδιων υπηρεσιών και για τις επικείμενες νομικές ενέργειες της διοίκησης.

Σημειώνεται πως από το 2020, έχουν καταγραφεί αρκετές πράξεις δολιοφθοράς σε διαφορετικά σημεία του αγωγού, ο οποίος συνδέει τη Σαλαμίνα με την Αίγινα και τροφοδοτεί 12.000 κατοίκους. Το πρώτο περιστατικό συνέβη το 2020, δύο ακόμη περιστατικά καταγράφονται το 2022.