ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Το 1.300.000 υπογραφές δίνει τη βάση για πρόταση νόμου

Τέμπη: Το 1.300.000 υπογραφές δίνει τη βάση για πρόταση νόμου

Τέμπη: Νέα διάσταση στην υπόθεση των Τεμπών δίνει το ψήφισμα που ξεκίνησε η Μαρία Καρυστιανού

Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής δημοσίου δικαίου, στον ΑΝΤ1, αναφορικά με το ψήφισμα που ξεκίνησε η Μαρία Καρυστιανού για το δυστύχημα των Τεμπών.

Σύμφωνα με τον κύριο Κοντιάδη το σύνολο των 1.300.000 υπογραφών δίνει, βάση του νόμου το δικαίωμα να γίνει πρόταση νόμου για την κατάργηση βουλευτικής ασυλίας και την απόδοση πολιτικών ευθυνών.

Η Μαρία Καρυστιανού, μαζί με άλλους γονείς και οικογένειες θυμάτων και τραυματιών της εθνικής τραγωδίας, θέλουν με τις υπογραφές αυτές να δείξουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν είναι μόνοι τους και στο πλευρό τους έχουν πολλούς Έλληνες που πιστεύουν ότι πρέπει να «λάμψει» η αλήθεια για το έγκλημα στα Τέμπη.

Βρείτε το ψήφισμα εδώ.

Οι τρεις παράλληλες δικογραφίες, τα επόμενα βήματα και η εξεταστική της Βουλής

Τέσσερις δικογραφίες που στην πορεία έγιναν τρεις έχουν προκύψει από την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, χωρίς να έχει φτάσει ένα χρόνο μετά το τραγικό συμβάν καμία από αυτές στο ακροατήριο.

Η κεντρική δικογραφία που αφορά στο δυστύχημα που έχασαν τη ζωή του 57 άνθρωποι βαίνει προς ολοκλήρωση αλλά προστίθενται συνεχώς νέα στοιχεία και παράμετροι που ανακόπτουν την πορεία προς τη διεξαγωγή δίκης. Ο αρχικός αριθμός των κατηγορουμένων διπλασιάστηκε μετά και την προσθήκη περίπου 15 στελεχών του ΕΡΓΟΣΕ και δυο υπαλλήλων του υπουργείου μεταφορών φτάνοντας τους 33 προ δυο εβδομάδων, ενώ μετά και τη συσχέτιση της δικογραφίας που αφορά στον πρώην Περιφεριάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, οι κατηγορούμενοι έφτασαν τους 34.

Μάλιστα, η δικογραφία που είχε σχηματισθεί σε βάρος του πρώην Περιφεριάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού που επρόκειτο να πάει απευθείας στο ακροατήριο, με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Θεσσαλίας να κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος σχετικά με το μπάζωμα του τόπου του συμβάντος. Ωστόσο, ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαϊμης ζήτησε να συσχετισθεί με τη βασική δικογραφία, ενδεχομένως -όπως αναφέρουν πληροφορίες- επειδή η υπόθεση του μπαζώματος αφορά παρακώλυση της έρευνας για το δυστύχημα.

Οι κατηγορούμενοι στην βασική υπόθεση βαρύνονται κατά περίπτωση με βαρύτατες πράξεις, όπως η κακουργηματικού χαρακτήρα διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών που προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων δια παραλείψεως, αλλά και με τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της βαριάς σωματικής βλάβης και της ελαφριάς σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του εφέτη ανακριτή στη Λάρισα προκειμένου να απολογηθούν οι τελευταίοι κατηγορούμενοι που προέκυψαν στην υπόθεση, δηλαδή τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ. Οι ίδιοι άνθρωποι όμως (μαζι με κάποιους ακόμη) βρίσκονται κατηγορούμενοι και έχουν λάβει προθεσμίεςκαι για άλλη μια δικογραφία σε βάρος τους που αφορά στην πολύπαθη σύμβαση 717 για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, στην οποίαχορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις με αποτέλεσμα έπειτα από 9 έτη το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί.

Η ανάκριση διεξάγεται από την έμπειρη Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα που έχει καλέσει σε απολογία 23 μη πολιτικά πρόσωπα -οι 15 εκ των οποίων καλούνται σε απολογία για αλλά αδικήματα στη Λάρισα-, που έχουν λάβει προθεσμίες μέχρι και το τέλος Απριλίου για να απολογηθούν.

Η τρίτη δικογραφία

Εκτός από τις δυο δικογραφίες που αφορούν στο δυστύχημα και τη σύμβαση 717, από την δικαστική έρευνα προέκυψε και τρίτη δικογραφία που αφορά στους επιθεωρητές - ελεγκτές της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που είχαν αναλάβει με εντολή των εισαγγελικών αρχών τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Όπως φαίνεται, προέκυψαν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος των ελεγκτών αφού στο πόρισμα τους φέρεται να υπάρχουν αντιφάσεις μεταξύ των ευρημάτων και των συμπερασμάτων τους στα οποία δεν κατέληξαν σε ποσοτικοποίηση της ζημίας.

Η εξεταστική επιτροπή

Με καταγγελίες για ελλείψεις έφτασε τελικά στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής η δικογραφία για τα Τέμπη, η οποία περιλαμβάνει μηνυτήριες αναφορές, εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών, καθώς και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Σύμφωνα με καταγγελίες μελών της εξεταστικής επιτροπής δεν περιλαμβάνονται στο φάκελο οι απολογίες των κατηγορουμένων, με δικαστικές πηγές να σημειώνουν ότι η διαδικασία των απολογιών βρίσκεται σε εξέλιξη και κατά συνέπεια δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για να σταλούν και οι απολογίες.

Βέβαια, ήδη διατυπώθηκαν διαμαρτυρίες από βουλευτές, με τη Μιλένα Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ να σημειώνει: «Δεν πρόκειται για το σύνολο της δικογραφίας. Λείπουν ουσιώδη στοιχεία, ουσιώδη συνημμένα, τα οποία οι μάρτυρες κατέθεσαν και θα έλεγα ότι εισφέρει ελάχιστα στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι αυτού του τραγικού εγκλήματος». Αιχμές για ελλιπή στοιχεία έχουν αφήσει αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης που ανέμεναν το σύνολο της δικογραφίας στη Βουλή έπειτα από έναν χρόνο ερευνών.