ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλία: Σε απόγνωση οι αγρότες - Κόποι μιας ζωής και όνειρα παραμένουν βυθισμένα στη λάσπη

M
MEGA

Πέντε μήνες έχουν περάσει από την θεομηνία «Ντάνιελ» και οι αγρότες που καλλιεργούσαν εκτάσεις στις όχθες της λίμνης Κάρλας παραμένουν σε απόγνωση.

Γεωργικός εξοπλισμός που σκουριάζει βυθισμένος στα λασπόνερα, περιουσίες και σχέδια για το μέλλον όσα σαπίζουν εδώ και πέντε μήνες κάτω από το νερό.

Στην Κάρλα κατέληξαν τα νερά από όλη τη Θεσσαλία. Κι όμως κάποτε εδώ ήταν τα χωράφια τους, η δουλειά τους, ο βιοπορισμός τους.

Πέντε μήνες μετά την κακοκαιρία «Ντάνιελ» η λίμνη δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό με αποτέλεσμα τα χωράφια να μην μπορούν να καλλιεργηθούν πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια.


Οι αποζημιώσεις δεν έφτασαν δεν υπάρχουν τα χρήματα αλλά ούτε και ψυχικό σθένος, δύναμη και κουράγιο.

Ο Δημήτρης Γαλάνης έφυγε από το χωριό, σπούδασε αλλά αποφάσισε να επιστρέψει στην Αμυγδαλή να ασχοληθεί με τη γη της οικογένειάς του, να εξελίξει τις καλλιέργειες, να δώσει ζωή στον τόπο που αγαπάει. Εκείνο το πρωί της 4ης Σεπτεμβρίου όμως όλα επέστρεψαν στο μηδέν.

Ο Χρήστος προσπαθεί να προσεγγίσει την κτηνοτροφική του μονάδα. Μέχρι εκεί που φτάνει το αγροτικό. Το νερό υπερβαίνει το ύψος της ρόδας και το αυτοκίνητο σταματά. Πέρασαν 6 μήνες. Η στάθμη του νερού στην Κάρλα δεν κατεβαίνει.

Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι που όπως λένε δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εγκαταλείψουν τη γη τους, σπούδασαν και επέστρεψαν στο χωριό για να εξελίξουν τις καλλιέργειες επέστρεψαν από αγάπη.

Πονάει μέχρι και η εικόνα. Δεν είναι μόνο μία οικονομική καταστροφή αλλά και μια υγειονομική βόμβα βρώμικα νερά που λιμνάζουν και σμήνη από κουνούπια.

Η γη εγκαταλείπεται και τα χωριά στη Θεσσαλία ερημώνουν το ένα μετά το άλλο μέχρι η επόμενη κακοκαιρία να διώξει και τους τελευταίους κατοίκους.