ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο με παρένθετη μητέρα στα Χανιά: 40χρονη γέννησε το μωρό ενός ευκατάστατου άνδρα!

Σκάνδαλο με παρένθετη μητέρα στα Χανιά: 40χρονη γέννησε το μωρό ενός ευκατάστατου άνδρα!

Από τα χρήματα που έδινε ο επιχειρηματίας στα Χανιά, ένα ποσό πήγαινε στην κλινική, ενώ η παρένθετη λάμβανε μια μηνιαία αποζημίωση περίπου 1.000 ευρώ

Στα Χανιά, στη Μονάδα Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου, βρίσκεται ένα μωράκι 35 ημερών, το οποίο γέννησε 40χρονη Μολδαβή παρένθετη μητέρα, για έναν ευκατάστο, μοναχικό άνδρα από την Θεσσαλία, μέσα από μεθοδεύσεις της γνωστής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων που βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων και παράνομων υϊοθεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σκάνδαλο που ξέσπασε τον περασμένο Αύγουστο και αποτελεί ίσως την πιο δύσκολη περίπτωση από τις δεκάδες που έχουν χειριστεί οι δικαστικές Αρχές στα Χανιά για την τύχη της επιμέλειας το μωρού και το κατά πόσο και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να δωθεί στον βιολογικό του πατέρα.

Ο επιχειρηματίας είχε δώσει τουλάχιστον 34.000 ευρώ μέχρι την στιγμή των συλλήψεων και της 40χρονης Μολδαβής μητέρας τεσσάρων παιδιών που ήρθε στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο για την «δουλειά» με όνειρο να αποκτήσει ένα σπίτι από την αμοιβή της. Άλλωστε και οι δύο αντιμετωπίζονται ως θύματα στη δικογραφία, με τον γιατρό – ιδιοκτήτη της κλινικής και μία 37χρονη «μεσίτρια» να αντιμετωπίζουν βαριές κακουργηματικές κατηγορίες για την συγκεκριμένη περίπτωση.

Από τα χρήματα που έδινε ο επιχειρηματίας, ένα ποσό πήγαινε στην κλινική, ενώ η παρένθετη λάμβανε μια μηνιαία αποζημίωση περίπου 1.000 ευρώ. Επιπλέον, 300-400 ευρώ έπαιρνε κάθε μήνα η μεσίτρια. Μετά την γεννήση, ο ενδιαφερόμενος θα έδινε στην κλινική το υπόλοιπο ποσό με το συνολικό κόστος σύμφωνα με την δικογραφία να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Ψεύτικο σύμφωνο συμβίωσης και εικονική σύντροφος

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι Αρχές, όταν το καλοκαίρι του 2022, ο Θεσσαλός απευθύνθηκε στην κλινική, καθότι μοναχικός και άγαμος, δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης, εμπόδιο που ανέλαβε -με το αζημίωτο- να ξεπεράσει ο γιατρός και φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης. Χρησιμοποιώντας λοιπόν το δικό του δίκτυο επαγγελματιών, καθοδήγησε τον ενδιαφερόμενο να συνάψει ψεύτικο σύμφωνο συμβίωσης με γυναίκα από το φιλικό του περιβάλλον, η οποία στη συνέχεια θα εμφανίζονταν ως εικονική σύντροφος και ως δήθεν ενδιαφερόμενη μητέρα. Εκμεταλλευόμενοι δε στην κλινική τον πόθο αυτού του ανθρώπου για να αποκτήσει παιδί, άρχισαν να τον απομηζούν οικονομικά, ζητώντας του διαρκώς χρήματα.

Δεύτερο βήμα και αφού το δίκτυο της κλινικής είχε βρει αλλοδαπή δότρια που θα αμοιβόταν για να πουλήσει το ωάριό της, ήταν να εκδόσει ο γιατρός βεβαίωση αδυναμίας κύησης στην υποτιθέμμενη μητέρα και σύντροφο του επιχειρηματία.

40χρονη παρένθετη: «Δεν μπορώ να κρατήσω το παιδί εγώ»

Όταν ολοκληρώθηκε και αυτό και αφού συνέτρεχαν οι νομιμοφανείς προύποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία της απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης, τον Μάιο του 2023, κλήθηκε στην Ελλάδα από τη Μολδαβία η Ιρίνα, η οποία μάλιστα και δεδομένου ότι το καλοκαίρι ξεκινούσε, είπε στην οικογένειά της πως επρόκειτο να εργαστεί στον τουρισμό… Μεροκαματιάρηδες στην επαρχία εκείνη και ο συζυγός της, ζούσαν μια δύσκολη ζωή και τ’ όνειρό της ήταν να γυρίσει πίσω με αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ένα δικό τους σπίτι.

Αυτά είχε πει η ίδια, σύμφωνα με το zarpanews.gr τον περασμένο Αύγουστο, έγκυος στον τέταρτο μήνα τότε. Όσο για το ποσό της αμοιβής; Αυτό προέκυψε στις κατιδίαν συνομιλίες και πάντως με ελληνικά δεδομένα θα παρέπεμπε σε αγορά αυτοκινήτου όχι ακινήτου.

Στην συνέντευξή της που είχε παραχωρηθεί λίγες μέρες μετά τις προφυλακίσεις των οκτώ, η ίδια μας είπε πως ποτέ δεν σκέφτηκε ότι συμμετείχε σε κάτι παράνομο. Όταν τη ρωτήσαμε για τους βιολογικούς γονείς του παιδιού, είχε απαντήσει πως τον πατέρα του είδε μία και μοναδική φορά «όταν ήρθε για την δωρεά σπέρματος» ενώ για την προέλευση του ωαρίου δεν γνώριζε τίποτα.

Στο μεταξύ, στην δικαστική απόφαση για την παρένθετη, αναγράφεται ψευδώς ότι η Ιρίνα φιλοξενούταν από τον ίδιο τον επιχειρηματία και την συμβία του από το υποτιθέμμενο ζευγάρι δηλαδή, στο σπίτι τους, στην Θεσσαλία.

Αυτό που φοβόταν η Ιρίνα μετά τις συλλήψεις, ήταν να μην «σπάσει» η συμφωνία και μείνει με το μωρό. «Δεν το θέλω το μωρό, δεν μπορώ να το μεγαλώσω, ήδη τα δικά μου περνάνε δύσκολα» είχε πει τότε.

Το μέλλον του παιδιού

Στο διάστημα που ακολούθησε, μέσω συγγενικού προσώπου της 37χρονης μεσίτριας, η Ιρίνα συνέχισε να φιλοξενείται στο δωμάτιο όπου έμενε εξαρχής, ενώ ο ενδιαφερόμενος πατέρας συνέχισε να χρηματοδοτεί τη συμφωνία του, με την ελπίδα ότι θα πάρει το μωρό. Η εγκυμοσύνη της Ιρίνας εξελίχθηκε καλά και ένα υγιέστατο μωράκι ήρθε στον κόσμο στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, στις αρχές Φεβρουαρίου. Μετά από τέσσερις μέρες η 40χρονη έλαβε εξιτήριο όμως το μωρό με εισαγγελική εντολή παραμένει στη Μονάδα Νεογνών. Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr το τεστ DNA έχει ταυτοποιήσει πατέρα και παιδί και την τελική εισήγηση αναμένεται να κάνουν πλέον προς την εισαγγελεία ανηλίκων, οι κοινωνικές υπηρεσίες που θα κρίνουν αν ο πατέρας είναι κατάλληλος για να αναλάβει την επιμέλειά του.