ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα – Έρχονται κατεδαφίσεις εξπρές

Σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα – Έρχονται κατεδαφίσεις εξπρές

Κατεδαφίσεις εξπρές μέσα σε μόλις 43 ημέρες για τα νέα αυθαίρετα, προβλέπει σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος - Στη «μάχη» κατά των αυθαιρέτων θα επιστρατευθούν drones αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα εντοπισμού των παραβατών

Κατεφαδίσεις fast track για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν τους τελευταίους μήνες αλλά και αυστηρούς ελέγχους με προηγμένα τεχνολογικά μέσα είναι κάποιες από τις βλέψεις του νέου νομοσχεδίου του υπ. Περιβάλλοντος που τίθεται άμεσα σε διαβούλευση. Στόχος να μπει τέλος στην ανέγερση νέων αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Alpha, επιχειρείται να μπει φρένο στη δόμηση χωρίς άδεια , ιδιαίτερα στις περιοχές που μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να χτίσει ένα αυθαίρετο και στη συνέχεια να το νομιμοποιήσει πληρώνοντας το ανάλογο πρόστιμο.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει κατεδαφίσεις σε 43 ημέρες από τον εντοπισμό του κτηρίου. Σε περίπτωση προσφυγής η εκδίκαση θα γίνεται 5 μήνες αργότερα, την ώρα που σήμερα η αντίστοιχη διαδικασία απαιτεί έως και 10 έτη.

Το υπουργείο επιστρατεύει δορυφορικές εικόνες και drone, με τα δεδομένα να ανεβαίνουν σε ψηφιακή πλατφόρμα που θα είναι διασυνδεδεμένη με το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών. Έτσι η διασταύρωση θα είναι γρήγορη και θα εντοπίζονται οι παραβάτες. Παράλληλα θα γίνεται και τακτικό σάρωμα σε νησιά και κρίσιμες περιοχές για να εντοπίζονται διαφορές δόμησης.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Alpha, το μοντέλο που εφαρμόστηκε για την πάταξη της αυθαίρετης δόμησης στη Μύκονο επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Τους ελέγχους θα πραγματοποιούν οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος ενώ η αρμοδιότητα για τις κατεδαφίσεις μεταφέρεται στο υπουργείο Υποδομών.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Διαβάστε επίσης:

Πολιτικός Διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας: Κοινή δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα

Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκαν τέσσερις υποθέσεις ληστειών, με δράστες και θύματα ανήλικους

Ανατροπή στην υπόθεση δολοφονίας στην Εφύρα Ηλείας: Ομόφωνα αθώος ο αδελφός του θύματος

Εφιάλτης για 20χρονη: «Θα σε σκοτώσω, θα σε ξεφτιλίσω» - 28χρονος την εκβίαζε για 6 χρόνια