ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Μετανιωμένοι για τη βία και τις ληστείες εμφανίστηκαν στην ανακρίτρια οι τρεις ανήλικοι

xiropedes

Και οι τρεις δεσμεύτηκαν να αποζημιώσουν τα ανήλικα θύματά τους

Οι τρεις ανήλικοι, οι δύο 15χρονοι και ο 17χρονος, που φέρονται να είχαν συγκροτήσει συμμορία με σκοπό τις ληστείες σε βάρος άλλων ανήλικων, μικρότερης ηλικίας, σε κεντρικά σημεία της πόλης εμφανίστηκαν ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου με το κεφάλι σκυμμένο .

Συναισθανόμενοι τη βαρύτητα των πράξεων τους, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε ποινικό, οι τρεις φίλοι δήλωσαν μετανιωμένοι για την συμπεριφορά τους. Υποστήριξαν μάλιστα ότι και οι ίδιοι είχαν στο παρελθόν ανάλογα βιώματα ως θύματα τέτοιων συμπεριφορών και αντί αυτό να δράσει αποτρεπτικά, τελικά λειτούργησε μιμητικά, κάτι για το οποίο ντρέπονται τώρα, αναγνωρίζοντας το λάθος τους.

Και οι τρεις δεσμεύτηκαν να αποζημιώσουν τους παθόντες, αν και έχουν συνειδητοποιήσει, όπως είπαν, ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο να επιστρέψουν μερικά ευρώ, το χαρτζιλίκι τους δηλαδή, όσο να μπορέσουν να τους συγχωρέσουν για την καταδικαστέα συμπεριφορά τους. Υποσχέθηκαν ότι θα επιστρέψουν στα σχολεία τους και ότι θα συνετιστούν.

Οι δύο 15χρονοι, τους οποίους υπερασπίστηκαν οι δικηγόροι, Άγγελος Ζερβός και Κώστας Κοκοσάλης, έχουν την υποχρέωση να παρακολουθήσουν επιμορφωτικό πρόγραμμα στο ΕΛΜΕΠΑ. Όσον αφορά στον 17χρονο, τον οποίο εκπροσώπησε ο δικηγόρος Λευτέρης Κάρτσωνας, θα παρακολουθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο ΕΛΜΕΠΑ, επιπρόσθετα όμως τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στην αρμόδια αστυνομική Αρχή. Στην περίπτωση του επειδή ακριβώς έχει συμπληρώσει τα 15 έτη, η ποινική του μεταχείριση είναι διαφορετική και υπήρχε κίνδυνος προφυλάκισης σε ειδικό κατάστημα κράτησης.

Σύμφωνα με το Cretalive, η ομάδα των τριών στοχοποιούσε παρέες ανήλικων παιδιών που έβγαιναν συνήθως τη βόλτα τους απόγευμα Σαββάτου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι τα περιγραφόμενα περιστατικά αφορούν απογευματινές ώρες των Σαββάτων, 2 και 9 Μαρτίου.

Η δικογραφία αφορά σε δέκα συνολικά παθόντες, οι περισσότεροι ηλικίας 12,5-13 ετών. Είναι συγκλονιστικό ότι οι κατηγορούμενοι ανήλικοι δεν δίσταζαν ακόμα και να απειλήσουν τα παιδιά με μαχαίρι για να αποσπάσουν το χαρτζιλίκι τους.