ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρά Δευτέρα: Συνεχίζεται η έξοδος του τριημέρου - Τι συνιστά η Τροχαία

kinisi

Αδειάζει η πρωτεύουσα με τους Αθηναίους να φεύγουν για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2024.

Με πληρότητα 100% και έκτακτα δρομολόγια αναχωρούν από νωρίς τα ΚΤΕΛ για πολλές περιοχές της χώρας αλλά κυρίως την Πάτρα.

Συγκεκριμένα το τριήμερο θα αναχωρήσουν 400 λεωφορεία με επισκέπτες που θα πάρουν μέρος στο καρναβάλι. Στις προτιμήσεις των εκδρομών βρίσκονται κι άλλοι προορισμοί όπως η Ξάνθη αλλά και η Καλαμάτα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχει προγραμματιστεί ο απόπλους 11 πλοίων με 7.959 επιβάτες, το Σάββατο 6 πλοία με 3.047 επιβάτες και την Κυριακή 8 πλοία με 1.322 επιβάτες.

Ειδικότερα, συνεχίζεται και σήμερα η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας από τα λιμάνια της Αττικής.

Αρκετοί όπως φαίνεται είναι αυτοί που επιλέγουν να περάσουν το τριήμερο στην Πελοπόννησο αφού τόσο οι καθυστέρηση στα διόδια της Ελευσίνας αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 25 λεπτά όσο και τα στοιχεία των κρατήσεων είναι πολύ υψηλά .

Γεμάτα αναχωρούν τα ΚΤΕΛ

Η Πάτρα, λόγω του καθιερωμένου αποκριάτικου καρναβαλιού, έχει την τιμητική της και από νωρίς το πρωί της Παρασκευής έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ Κηφισού. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 200 δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ με προορισμό την αχαϊκή πρωτεύουσα. Τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε 5 λεπτά, ενώ συνολικά το τριήμερο θα αναχωρήσουν περίπου 400 λεωφορεία. Την Κυριακή θα αναχωρήσουν 40 λεωφορεία για τους εκδρομείς της τελευταίας στιγμής.

Εκτός από την Πάτρα, στις προτιμήσεις των εκδρομέων βρίσκονται και η Ξάνθη, η Κοζάνη και το Ρέθυμνο, προορισμοί που επίσης είναι διάσημοι για το καρναβάλι τους. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις περιοχές η πληρότητα σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζει το 100%.

Σε ισχύ μέτρα από την Τροχαία

Από σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου η τροχαία προχώρησε σε αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Τα μέτρα θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας και περιλαμβάνει:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
  • ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
  • παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και
  • ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Οδηγίες προς τους οδηγούς

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.