ΕΛΛΑΔΑ

Ιεράπετρα: Σε ύφεση η μάχη με τις φλόγες - Έγιναν στάχτη χιλιάδες στέμματα

f
cretalive.gr

Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Μάχη εξακολουθούν να δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και σήμανε συναγερμό, όπως αναφέρει το cretalive.gr

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς πλέον δεν υπάρχουν ενεργό μέτωπο φωτιάς, με τους πυροσβέστες να αντιμετωπίζουν τους διάσπαρτους καπνούς και λίγες διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή της έναρξης της πυρκαγιάς.

Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Να σημειωθεί ότι στο πέρασμα της η φωτιά από τον Μαύρο Κόλυμπο, -μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου- έκανε στάχτη 2.000 στρέμματα έκτασης όπως καταγράφονται απ' το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΙΤΕ, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-2.

Χαρακτηριστικές είναι οι δορυφορικές εικόνες όπου απεικονίζεται η περιοχή πριν και μετά την πυρκαγιά, στα χρώματα του ορατού και του κοντινού υπέρυθρου. Να σημειωθεί ότι με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η έως το μεσημέρι καμένη έκταση, ενώ με έντονο ροζ οι έως τότε ενεργές εστίες που κινούνταν προς το δασάκι του Κουτσουρά.

71 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε 12 ώρες σε όλη τη χώρα

Σύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Αντικείμενο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι σήμερα εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (δηλαδή μέσα σε μόλις 12 ώρες) 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.