ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Νewsbomb.gr: «Καμία γυναίκα δεν καταγγέλλει το πρώτο επεισόδιο»

Ρεπορτάζ Νewsbomb.gr: «Καμία γυναίκα δεν καταγγέλλει το πρώτο επεισόδιο»

Τι λέει η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής ΑΠΘ, Λήδα Κοβάτση- Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες θύματα - Το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που δεν θα ξεχάσει ποτέ

Της Φανής Χαρίση

«Καμία γυναίκα δεν καταγγέλλει ενδοοικογενειακή βία από το πρώτο επεισόδιο. Σε εμάς έρχονται μετά το τέταρτο, πέμπτο περιστατικό βίας. Η βία όμως είναι ένα φαινόμενο που κλιμακώνεται, ο δράστης όταν αντιληφθεί ότι το θύμα δεν αντιδρά, συνεχίζει την αξιόποινη δράση του και μάλιστα με βία κλιμακούμενης έντασης, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να φτάνουμε στη δολοφονία».

Με αυτά τα λόγια η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγήτρια Λήδα Κοβάτση περιγράφει έναν ακόμα παράγοντα που συμβάλλει στην έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να προβαίνουν σε καταγγελία από το πρώτο περιστατικό βίας.

Έχοντας εμπειρία 20 χρόνων στην ιατροδικαστική, η καθηγήτρια του ΑΠΘ έχει εξετάσει πολλές γυναίκες που υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η ίδια δεν θα ξεχάσει μια γυναίκα 65 ετών που την είχε ξυλοκοπήσει άγρια - για μία ακόμη φορά- ο σύζυγος της και δεν είχε προχωρήσει για μεγάλο διάστημα σε καταγγελία εξαιτίας της 85χρονης μητέρας της που την φόρτωνε με τύψεις για το τι θα πει ο κόσμος.

«Ένα περιστατικό που δεν θα ξεχάσω ποτέ, ήταν μια γυναίκα 65 ετών την οποία εξέτασα αφού είχε νοσηλευτεί για μια εβδομάδα. Η κυρία αυτή προέρχεται από πολύ υψηλή κοινωνική και οικονομική θέση. Όταν ήρθε σε εμένα μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας ήταν πάρα πολύ χτυπημένη κι όταν την ρώτησα αν ήταν το πρώτο επεισόδιο μου απάντησε αρνητικά και μου εξήγησε ότι δεν την άφηνε η μητέρα της, που ήταν 85 ετών, να το καταγγείλει» είπε η κ. Κοβάτση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μοναξιάς που βιώνουν τα θύματα της ενδοοικογενειακή βίας είναι ότι συνήθως πηγαίνουν μόνα τους για την ιατροδικαστική εξέταση και υπό το τεράστιο βάρος της συναισθηματικής και απόλυτης απόγνωσης που βιώνουν εξαιτίας των πολλών βίαιων επεισοδίων που έχουν υποστεί.

Τι πρέπει να κάνουν τα θύματα

Η καταγγελία στο οικείο αστυνομικό τμήμα όπως εξήγησε η κ. Κοβάτση δεν σηματοδοτεί πάντα την παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση και όπως τόνισε «πρέπει το αστυνομικό τμήμα να εκδώσει σχετική παραγγελία προκειμένου το θύμα να εξεταστεί από κρατικό ιατροδικαστή».

«Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι γυναίκες είναι ότι για να εξεταστούν από κρατικό ιατροδικαστή πρέπει να κάνουν καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Εάν δεν θέλουν να κάνουν καταγγελία πρέπει να κάνουν ένα από τα δύο πράγματα - ή να εξεταστούν από ιδιώτη ιατροδικαστή ή να εξεταστούν σε εφημερεύον νοσοκομείο και να πάρουν μία ιατρική γνωμάτευση τουλάχιστον» είπε η κ. Κοβάτση.

Επισήμανε δε, ότι το πιο κλασικό λάθος που κάνουν οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι ότι βγάζουν μόνες τους φωτογραφίες και τις προσκομίζουν στο δικαστήριο.

«Αυτές οι φωτογραφίες όμως δεν γίνονται πάντα αποδεκτές ως αποδεικτικό μέσο, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι προϊόν επεξεργασίας εικόνας κ.ο.κ.» τόνισε η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ και πρόσθεσε ότι οι γυναίκες πρέπει να πηγαίνουν στην Αστυνομία και να καταγγέλουν το περιστατικό.

«Θα πρέπει όμως να βεβαιωθούν ότι φεύγοντας από το Αστυνομικό Τμήμα έχουν στα χέρια τους την αστυνομική παραγγελία για εξέταση από ιατροδικαστή για σωματική βλάβη. Αυτό το χαρτί είναι η εντολή προς τον ιατροδικαστή και είναι απαραίτητο να το έχει μία γυναίκα για να εξεταστεί» ανέφερε.

Στα νοσοκομεία τα θύματα λαμβάνουν ιατρική γνωμάτευση (όχι ειδική ιατροδικαστική έκθεση) και τις ιατρικές υπηρεσίες περίθαλψης. Εάν το θύμα επιθυμεί ιατροδικαστική εξέταση θα πρέπει (μέσα από το νοσοκομείο) να ενημερώσει την αστυνομία και να παραγγελθεί η ιατροδικαστική εξέταση.