ΕΛΛΑΔΑ

Κολυδάς: Η σημασία των προγνώσεων γύρης και οι εποχικές αλλεργίες

Κολυδάς: Η σημασία των προγνώσεων γύρης και οι εποχικές αλλεργίες
Φωτ.: Eurokinissi

Ένας πολύ υψηλός αριθμός γύρης σημαίνει ότι σχεδόν όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε ευαισθησία σε γύρη θα έχουν συμπτώματα

H περίοδος που διανύουμε είναι...βασανιστική για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, που ταλαιπωρείται από την συσσωρευμένη γύρη στην ατμόσφαιρα.

Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ζήτημα και στις σχετικές δυνατότητες πρόγνωσης.

Αναλυτικά αναφέρει στην ανάρτησή του:

«ΓΥΡΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ - Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ CAMS ΤΟΥ COPERNICUS ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΣΤΕΡΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ.

Κάθε χρονιά, την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, παρατηρούνται αλλεργίες και ειδικότερα μια έξαρση φταρνίσματος, δύσπνοιας και της καταρροής, αφού αυτή είναι η περίοδος αιχμής της αλλεργικής ρινίτιδας – μια δυσάρεστη αλήθεια που αφορά έναν στους τέσσερις Ευρωπαίους. Η αλλεργία είναι ο τρόπος που το σώμα αντιδρά σε κάτι που θεωρεί εισβολέα. Το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά το αλλεργιογόνο απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται ισταμίνες. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως φαγούρα, υγρά μάτια, συμφόρηση και φτάρνισμα.

Το πρόβλημα αυτήν την περίοδο με τη γύρη γίνεται χειρότερο, και οι τωρινές μέθοδοι πρόγνωσης δεν είναι αρκούντως ακριβείς ώστε να βοηθούν πραγματικά όσους ταλαιπωρούνται από τα επακόλουθα της. Ένας υψηλός αριθμός γύρης σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με οποιαδήποτε ευαισθησία στη γύρη πιθανότατα θα εμφανίσουν συμπτώματα. Ένας πολύ υψηλός αριθμός γύρης σημαίνει ότι σχεδόν όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε ευαισθησία σε γύρη θα έχουν συμπτώματα.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδα η ΕΜΥ μετέχει στο πρόγραμμα AutoPollen της EUMETNET όπου μέσω αυτού επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις μεγάλες δυνατότητες προόδου που παρέχουν οι αυτόματες παρατηρήσεις γύρης»