ΕΛΛΑΔΑ

Ενδοοικογενειακή βία: «Το panic button δεν λειτούργησε ποτέ» - Σοκαριστική καταγγελία

Ενδοοικογενειακή βία: «Το panic button δεν λειτούργησε ποτέ» - Σοκαριστική καταγγελία
Unsplash.com

«Με κακοποιούσε παντού, ζήλευε ακόμα και τον πατέρα μου» δήλωσε η 40χρονη γυναίκα για τα βασανιστήρια που υπέμενε από τον πρώην σύζυγό της

Τεράστια είναι η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και ειδικά από την περίοδο της πανδημίας και έπειτα, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέσα στο 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13.342 καταγγελίες από πολίτες που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα περιστατικά που προστίθενται στη μακρά λίστα των αρχών είναι δεκάδες, αφού μόλις σε ένα 24ωρο στις 10 Απριλίου, καταγγέλθηκαν 42 διαφορετικές περιπτώσεις, με τα περισσότερα να αφορούν σε άσκηση βίας ανάμεσα σε συντρόφους και μόνο στην περιοχή της Αττικής, ενώ από τα 42 περιστατικά, προέκυψαν 16 συλλήψεις.

Ο πατέρας της αδικοχαμένης Κυριακής, που έπεσε νεκρή από το χέρι του πρώην συντρόφου της την περασμένη Δευτέρα, 1 Απριλίου, έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με την 28χρονη: «Μιλήστε, μιλήστε, μιλήστε», ενώ και η κυβέρνηση ζητά από τις γυναίκες που βιώνουν τον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας, να μιλήσουν.

«Το panic button δεν λειτούργησε»

Παρόμοιες είναι και οι παροτρύνσεις ειδικών, στελεχών και πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛ.ΑΣ. που ζητούν από τα θύματα να εγκαταστήσουν το panic button και να το χρησιμοποιήσουν όταν βρεθούν σε δύσκολη στιγμή ή να καλέσουν απευθείας τις ειδικές γραμμές της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο ένα θύμα βίας καταγγέλει ότι όχι μόνο πάτησε το «κουμπί πανικού» αλλά το έκανε εφτά ολόκληρες φορές χωρίς να την «ακούσει» κανένας.

Η γυναίκα, η οποία έχει πέσει επανειλημμένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον πρώην σύζυγό της, κατήγγειλε στο STAR ότι το panic button δεν λειτούργησε ποτέ, αφού παρόλο που το πάτησε 7 φορές, η αστυνομία δεν ειδοποιήθηκε ποτέ ενώ η ίδια βρισκόταν σε κίνδυνο.

Όπως περιγράφει δε η 40χρονη, το συμβάν έγινε μετά την δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους.

«Μετά τον θάνατο της Κυριακής εγώ πάτησα το button συνεχόμενα 7 φορές και δεν ενεργοποιήθηκε στην αστυνομία, με αποτέλεσμα να καλέσω το 100», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει ότι της έχουν προτείνει οι Αρχές. «Σε όλα αυτά τα χρόνια έχω καταθέσει επτά μηνύσεις για ενδοοικογενειακή βία, έχω πάει σε ιατροδικαστές, έχω κάνει τα πάντα» εξήγησε.

«Φοβάμαι να πάω μέχρι το περίπτερο για τσιγάρα. Με έχει στείλει άπειρες φορές στο νοσοκομείο με μώλωπες, με παραμόρφωση προσώπου. Ζήλευε και τον ίδιο μου τον πατέρα. Με κακοποιούσε παντού, ακόμα και στον εργασιακό χώρο, στο σπίτι, μπροστά στα παιδιά μας…», υπογράμμισε.

Η 40χρονη μητέρα, σοκάρει, αποκαλύπτοντας ότι σε όσα βιώνει η ίδια, βρίσκει απέναντί της τα ίδια της τα παιδιά. «Τα παιδιά μας θεωρούν τον ξυλοδαρμό ένα φυσιολογικό πράγμα. Δεν με θεωρούν μητέρα τους γιατί έφυγα από αυτή την κατάσταση».