ΕΛΛΑΔΑ

Δεσποτόπουλος για φρεγάτα Ύδρα: «Πολύ σημαντική η παρουσία μας στον Κόλπο του Άντεν»

Δεσποτόπουλος για φρεγάτα Ύδρα: «Πολύ σημαντική η παρουσία μας στον Κόλπο του Άντεν»
Αρχείου - Eurokinissi

«Προασπίζει τα ελληνικά συμφέροντα» είπε για τη φρεγάτα Ύδρα ο διεθνολόγος

Μετά τα όσα έγιναν γνωστά για τη φρεγάτα Ύδρα και την εμπλοκή της σε επεισόδιο αποτροπής επίθεσης από UAVs των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στον κόλπο του Άντεν, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος επισήμανε πως η αποστολή της εν λόγω φρεγάτας στην επικίνδυνη περιοχή «υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα».

Ειδικότερα, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως «τα drones αυτά είναι το πρώτο στάδιο στην επιχειρησιακή δράση των Χούθι που τα στέλνουν πρώτα για να ελέγξουν την κατάσταση, να δουν αν κάποια εμπορικό πλοίο προστατεύεται και μετά χτυπούν».

Αναφορικά με τον διττό ρόλο που έχει το πλήρωμα της φρεγάτας Ύδρα στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Ασπίδες» τόνισε ότι πρωτίστως «υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα». Επιπλέον, όπως είπε «μην ξεχνάμε ότι ο στόλος παγκοσμίως κυριαρχείται από Έλληνες. Και δεύτερον, προασπίζει το εμπόριο της χώρας μας».

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, ένα πολύ μεγάλο μέρος της διακύμανσης των τιμών, από το πετρέλαιο και του φυσικό αέριο μέχρι την τιμή των τροφίμων, επηρεάζεται άμεσα από αυτά που κάνουν οι Χούθι στην Υεμένη και στην ευρύτερη περιοχή.

«Πιέζουμε την Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή γεωπολιτική στρατηγική, μια κοινή αμυντική στρατηγική. Δεν μπορεί εμείς να μην είμαστε μπροστάρηδες σε τέτοιες πρωτοβουλίες όταν πιέζουμε την Ευρώπη να αποκτήσει έναν κοινό αμυντικό βραχίονα και να λαμβάνει τέτοιες δράσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος.