ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Πρωτομαγιά: Στάση εργασίας στα λεωφορεία - Πώς θα κινηθούν

Απεργία Πρωτομαγιά: Στάση εργασίας στα λεωφορεία - Πώς θα κινηθούν
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα αύριο Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου αποφάσισαν τα εργατικά συνδικάτα

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική - πανεργατική απεργία που εξήγγειλαν για αύριο Τετάρτη 1η Μαΐου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα, η κινητοποίηση θα αρχίσει από την έναρξη της πρωινής βάρδιας μέχρι τις 09:00 π.μ., οπότε και αναμένεται να ξεκινήσουν να κινούνται τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας, μέχρι και τις 9 το βράδυ, οπότε και θα επιστρέψουν στα αμαξοστάσια.

Σε αυτή την περίπτωση, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται μετά τις 10 το πρωί, ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρήσουν από τις αφετηρίες από τις 20:00 ή και νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, έτσι η πρωτεύουσα θα μείνει χωρίς μετρό, τραμ και ηλεκτρικό με συμμετοχή των εργαζομένων και στα απεργιακά συλλαλητήρια.

ΓΣΕΕ: Μέρα απεργίας η Πρωτομαγιά

Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της προανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις για την Τετάρτη 1η Μαΐου, τονίζοντας πως η Πρωτομαγιά δεν είναι μέρα μεταφερόμενης αργίας αλλά απεργίας.

«Για τα συνδικάτα, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) δεν "διεκδικεί" από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κηρύσσουν ως αργία την 1η Μάη και, μάλιστα, μεταφερόμενη και περιφερόμενη» αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Τετάρτη 1η Μαΐου και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11.00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει τα εξής:

«Με σύνθημα "παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!", αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και στις εργατικές κατακτήσεις.

Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης, στέγασης και του ενεργειακού κόστους.

Απαιτούμε:

  • Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητάς μας.
  • Σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.
  • Σεβασμό στο εργατικό εισόδημα.
  • Σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά & συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας.
  • Σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Μαζί για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη».

Απεργία και στο Δημόσιο

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 1η Μαΐου 2024, σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, «εφέτος, την 1η του Μάη, συμπληρώνονται 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886».

Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Στην απεργία της Πρωτομαγιάς συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι όλων των μέσων, σύμφωνα με απόφαση της ΕΣΗΕΑ.

Συγκεκριμένα, μία μέρα νωρίτερα, την Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Τετάρτης, 1 Μαΐου 2024, απεργούν οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί και φωτορεπόρτερ που εργάζονται στις εφημερίδες και τα περιοδικά ενώ την Μεγάλη Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Πέμπτης, 2 Μαΐου 2024 απεργούν όλοι οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί που εργάζονται σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ΕΡΤ, στην ΓΓΕΕ, στα Δημοτικά Ραδιόφωνα και στα Γραφεία Τύπου, όλων των δημοσιογράφων της χώρας.

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με συνέλευσή της αποφάσισε τη συμμετοχή της στην πανελλαδική-πανεργατική 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς, έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια της χώρας.

Η απεργία που αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων πανελλαδικά θα αρχίσει στις 00:01 ώρα τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης 1-5-2024, και θα λήξει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.