Γιατί οι καρχαρίες εμφανίζονται στις ελληνικές θάλασσες - Τι πρέπει να κάνεις αν τον... συναντήσεις
Πάνω από 70 είδη καρχαριών ζουν στις ελληνικές θάλασσες
Πηγή: unsplash
ΕΛΛΑΔΑ

Οι καρχαρίες του Αιγαίου βγαίνουν στα... ρηχά - Τι πρέπει να κάνουμε για να τους αποφύγουμε

Ανησυχία προκαλεί η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες το φετινό καλοκαίρι - Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Θοδωρής Τσιμπίδης εξήγησε ότι οι εμφανίσεις των καρχαριών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στη χώρα μας καθώς πρόκειται για ένα είδος το οποίο ζει χιλιάδες χρόνια στις θάλασσές μας

«Συναγερμός» έχει σημάνει η συχνή εμφάνιση καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες. Στην Γλυφάδα, την περασμένη εβδομάδα ένας καρχαρίας «έκοβε βόλτες» στη μαρίνα, ενώ στο Βόλο έκπληκτοι πολίτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ένας καρχαρίας κολυμπούσε στα ρηχά.

Συγκεκριμένα, ένα καρχαριοειδές μήκους 3,5 μέτρων εντοπίστηκε στο λιμάνι του Βόλου το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, σκορπίζοντας τρόμο στην περιοχή.

Αυτά τα μεγάλα θαλάσσια ζώα αποτελούν τρόμο για τους κολυμβητές καθώς έχουν αρχίσει να κάνουν συχνές εμφανίσεις σε ελληνικά νερά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία.

Η αναζήτηση τροφής οδήγησε τον γαλάζιο καρχαρία να βρεθεί στη Γλυφάδα τη Δευτέρα του Πάσχα, φαινόμενο που σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρή Τσιμπίδη, είναι απόλυτα συνηθισμένο.

Θοδωρής Τσιμπίδης: Γιατί βγαίνουν στα ρηχά οι καρχαρίες

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Θοδωρής Τσιμπίδης εξήγησε ότι οι εμφανίσεις των καρχαριών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο καθώς πρόκειται για ένα είδος το οποίο ζει χιλιάδες χρόνια στις θάλασσές μας, από τα ρηχά έως τα 1.000 μέτρα περίπου. Ενώ τόνισε ότι όσο οι καρχαρίες είναι νεαροί ζουν στα ρηχά και μεγαλώνοντας κατευθύνονται στα βαθιά.

«Έχουμε πάνω από 70 είδη καρχαριών. Το είδος που εμφανίστηκε στην Γλυφάδα δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά. Τα περισσότερα είδη καρχαριών στην ενήλικη ζωή τους ζουν στα ρηχά και μεγαλώνοντας πηγαίνουν στα βαθιά όπου και παραμένουν, για τον λόγο αυτό είδαμε τον καρχαρία στη Γλυφάδα. Έχει γίνει ξανά αντίστοιχο περιστατικό απλά δεν το έχουμε παρατηρήσει», ανέφερε αρχικά ο Θοδωρής Τσιμπίδης.

Ο καρχαρίας που εντοπίστηκε να κολυμπάει στα ρηχά στη δεύτερη μαρίνα Γλυφάδας, ανάμεσα στα σκάφη προκάλεσε πανικό. Όπως εξήγησε ο Θοδωρής Τσιμπίδης η εμφάνισή τους έχει να κάνει με την τροφή τους. Είναι μια περίοδος που γεννούν τα ψάρια, οπότε κατευθύνονται προς τα ρηχά.

«Το πρόβλημα είναι ότι μας λείπει η γνώση για τον θαλάσσιο κόσμο»

Ωστόσο οι καρχαρίες δεν είναι επικίνδυνοι. Μάλιστα ο κ. Τσιμπίδης ανέφερε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα πρέπει να ενημερωθούμε όλοι σχετικά με τη θαλάσσια ζωή. Για όσους ασχολούνται με τη θάλασσα, το θέαμα ενός γαλάζιου καρχαρία είναι σύνηθες, ωστόσο για εκείνους που δεν έχουν εξοικειωθεί σε πρώτη φάση πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

«Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι θα βλέπουμε πιο σπάνια καρχαρίες διότι αυτά τα είδη δεν θέλουν να συνυπάρχουν με τον άνθρωπο. Αν ένας καρχαρίας δει ένα μεγάλο αντικείμενο δεν θα πάει να επιτεθεί, δεν κινδυνεύουμε από τους καρχαρίες, οι καρχαρίες κινδυνεύουν από εμάς», είπε.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε περιστατικά ατυχημάτων κυρίως στην Αμερική, την Αυστραλία, την Αφρική και την Αίγυπτο. Στις τέσσερις αυτές χώρες προκαλούν τα ζώα να βγουν στα ρηχά προκειμένου να τα φωτογραφίσουν, για τον λόγο αυτό έχουμε ατυχήματα.
Σε περίπτωση που κάποιος δει έναν καρχαρία, παραμένει ήρεμος και κατευθύνεται αργά προς την ακτή. Δεν πρέπει να προκαλέσουμε πανικό, δεν ωφελεί κάπου», συμπλήρωσε.

«Το πρόβλημα είναι ότι μας λείπει η γνώση για τον θαλάσσιο κόσμο», υπογράμμισε.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του καρχαρία και τα είδη που έχουμε στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Τσίκληρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr είχε αναφερθεί στις εμφανίσεις των μεγαλόσωμων θαλάσσιων ζώων στα ρηχά.

«Θεωρητικά αυτά τα ζώα έχουν εύρεση από πολύ ρηχά μέχρι πολύ βαθιά, επομένως δεν είναι περίεργο να κυκλοφορούν παντού. Οι καρχαρίες είναι είδη που κυκλοφορούν σε πολύ μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις και σε διαφορετικά βάθη. Δεν είναι περίεργο ότι έχουν βρεθεί στα ρηχά. Τα είδη που εμφανίστηκαν ήταν σχετικά κοντά στην ακτή αλλά το βάθος ήταν αρκετά μεγάλο», είχε αναφέρει ο καθηγητής Ιχθυολογίας.

image.jpg
Χάρτης περιοχών των καταγεγραμμένων επιθέσεωνΠηγή: Μανώλης Μπαρδάνης, «Επιθέσεις καρχαριών - καταγραφές στην Ελλάδα»

Σχετικά με τους θηρευτές και τους φυσικούς εχθρούς του καρχαρία ο κ. Τσίκληρας ανέφερε: «Τα μεγαλόσωμα και τα μεγάλη είδη δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, τουλάχιστον στη Μεσόγειο. Ο άνθρωπος και συγκεκριμένα η αλιεία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του καρχαρία».

«Είναι σπάνιο να δούμε έναν καρχαρία να μας πλησιάζει ενώ κολυμπάμε. Τα είδη αυτά που εμφανίζονται πιο συχνά στα βίντεο που κυκλοφορούν δεν έχουν κατηγορηθεί ποτέ για θανατηφόρα επίθεση σε άνθρωπο. Οι καταγραφές στο Αιγαίο που οδήγησαν σε θάνατο είναι ελάχιστες και όλες έγιναν το 1960», κατέληξε.

karxaries.jpg
Σε περισσότερα από 2.500 χρόνια καταγεγραμμένης ιστορίας, μόνο 17 επιθέσεις έχουν σημειωθεί στο Αιγαίο ή το Ιόνιο.Πηγή: Μανώλης Μπαρδάνης, «Επιθέσεις καρχαριών - καταγραφές στην Ελλάδα»


Διαβάστε επίσης

Γλυφάδα - Βόλος: Για τροφή βγήκαν στους γιαλούς οι καρχαρίες

Aυστραλία: Καρχαρίας δάγκωσε 16χρονο που τον έπιασε και προσπάθησε να τον φωτογραφήσει

Συγκλονιστικό βίντεο – Δύτης κολυμπά δίπλα στον μεγαλύτερο λευκό καρχαρία του κόσμου

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ