ΕΛΛΑΔΑ

Έχει και συνέχεια! Επίπεδα ρεκόρ στη χθεσινή γεωμαγνητική καταιγίδα - Tι αποκάλυψε ο Θοδωρής Κολυδάς

Έχει και συνέχεια! Επίπεδα ρεκόρ στη χθεσινή γεωμαγνητική καταιγίδα - Tι αποκάλυψε ο Θοδωρής Κολυδάς

Μια ασυνήθιστα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που πλήττει τη Γη θα μπορούσε να δημιουργήσει βόρειο σέλας στις ΗΠΑ αυτό το Σαββατοκύριακο

Για πρώτη φορά από το 2003 φτάσαμε σε επίπεδα Γεωμαγνητικής καταιγίδας στο G5, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

Μετά το χθεσινό φαινόμενο ο κ. Κολυδάς προέβη σε νέα ανάρτηση αναλύοντας μεταξύ άλλων τις επιδράσεις μπορεί να έχει μια Γεωμαγνητική καταιγίδα.

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα χτύπησε τη Γη και όπως αναφέρει το Associated Press θα μπορούσε να διαταράξει τις επικοινωνίες και να παράγει βόρειο σέλας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, μια ασυνήθιστα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που πλήττει τη Γη θα μπορούσε να δημιουργήσει βόρειο σέλας στις ΗΠΑ αυτό το Σαββατοκύριακο και ενδεχομένως να διαταράξει την ηλεκτροδότηση και τις επικοινωνίες.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ εξέδωσε μια σπάνια προειδοποίηση για σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα όταν μια ηλιακή έκρηξη έφτασε στη Γη το απόγευμα της Παρασκευής, ώρες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Οι επιπτώσεις επρόκειτο να διαρκέσουν μέχρι το Σαββατοκύριακο και ενδεχομένως μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Από που προέρχονται και τι προκαλούν οι ηλιακές καταιγίδες

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί για τη συχνότητα των ηλιακών καταιγίδων με βάση την ανάλυση ηλιακών δεδομένων ο ήλιος έχει έναν ενδεκαετή κύκλο δραστηριότητας πηγαίνοντας από μεγαλύτερη σε μικρή εκρηκτική δραστηριότητα. Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό ακριβώς με τι συχνότητα λαμβάνουν χώρα οι ηλιακές καταιγίδες.

Κατά την εξέλιξη μιας ηλιακής καταιγίδας, εκτοξεύονται ενεργειακά σωματίδια, τα οποία μπορεί να τρέχουν ακόμη και με την ταχύτητα του φωτός και όλα αυτά τα εκρηκτικά φαινόμενα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες στον διαστημικό χώρο που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Συγκεκριμένα αυτά τα φαινόμενα μπορούν:

• να επηρεάσουν τις ραδιοτηλεπικοινωνίες,
• να προκαλέσουν διακοπή στη λειτουργία δορυφόρων,
• να δημιουργήσουν προβλήματα στην πλοήγηση αεροπλάνων,
• να προκαλέσουν βλάβες σε μονάδες ηλεκτρικού ρεύματος,
• να είναι μοιραία για πλήρωμα αστροναυτών στη Σελήνη και τον πλανήτη Άρη.

Σχετικές ειδήσεις