ΕΛΛΑΔΑ

Σίντζι Πελοποννήσου: Σπηλαιοδύτες καταδύθηκαν σε ένα από τα βαθύτερα σπήλαια του κόσμου (vid)

Σίντζι Πελοποννήσου: Σπηλαιοδύτες καταδύθηκαν σε ένα από τα βαθύτερα σπήλαια του κόσμου (vid)

Την 1η Μαΐου 2024 δύτης εξερεύνησε το σπήλαιο Σίντζι φτάνοντας σε βάθος 240 μέτρων, καθιστώντας το ένα από τα βαθύτερα σπήλαια που έχουν εξερευνηθεί υποβρυχίως στον κόσμο. Οι προσπάθειές του υποστηρίχθηκαν από μια διεθνή ομάδα Πολωνών και Ελλήνων σπηλαιοδυτών

Το σπήλαιο Σίντζι βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Κανδήλα της Πελοποννήσου. Το 2009 τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής και Εξερευνητικής ομάδας Γιώργος Τζαβέλας και Κομνηνός Μπουτάρας είχαν φτάσει στο βάθος των 153 μέτρων εξερευνώντας το σπήλαιο. Το 2015 με τη βοήθεια μιας ομάδας σπηλαιοδυτών σε συνεργασία με τον σύλλογο SPELEO ο Φώντας Πιτσινέλης εξερεύνησε το σπήλαιο σε βάθος 186 μέτρων.

Την 1η Μαΐου 2024 ο Bart Pitala συνέχισε την εξερεύνηση σε αυτό το σπήλαιο φτάνοντας σε βάθος 240 μέτρων. Κάνοντας το Σίντζι ένα από τα βαθύτερα σπήλαια που έχουν εξερευνηθεί υποβρυχίως στον κόσμο. Ο Bart είχε επισκεφθεί το Σίντζι στο παρελθόν και σχεδίαζε να επιστρέψει. Οι προσπάθειές του υποστηρίχθηκαν από μια διεθνή ομάδα Πολωνών και Ελλήνων σπηλαιοδυτών και ανυπομονούμε να κάνουμε ξανά κατάδυση στο εγγύς μέλλον και τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την εξερεύνηση.

Το σπήλαιο έχει δύο μέτωπα εξερεύνησης τα οποία είναι δύο φρεάτια που οδηγούν στα βαθύτερα μέρη του σπηλαίου. Η πρόσβαση σε ένα από αυτά φυλάσσεται από έναν στενό περιορισμό σε βάθος 95 μέτρων, ενώ ο άλλος είναι ένας κατακόρυφος διάδρομος, που εξερευνήθηκε σε βάθος 153 μέτρα το 2008 και στη συνέχεια σε βάθος 186 μέτρα το 2015.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα δραστηριοτήτων στο Σίντζι, ο Bartek πραγματοποίησε μια σειρά από καταδύσεις προετοιμασίας και εγκλιματισμού, καθώς και τρεις εξερευνητικές καταδύσεις. Ως μέρος των προετοιμασιών, τοποθετήθηκαν πολλές εφεδρικές φιάλλες, παρέχοντας πρόσθετη ασφάλεια στο διπλό σύστημα CCR που χρησιμοποιήθηκε (bailout CCR Liberty sidemount συν Liberty Backmount), ενώ επιδιορθώθηκε το μίτο σε βαθύτερα σημεία του σπηλαίου.

Σε μία από τις καταδύσεις μετά από εξερεύνηση 100 μέτρων του διαδρόμου που προστατεύεται από τον περιορισμό, ήταν δυνατή η σύνδεση του σε βάθος 160 μέτρων με τον άλλο κύριο κλάδο που είχε εξερευνηθεί σε βάθος 187 μέτρων το 2015.

Στη βαθύτερη κατάδυση έχοντας φτάσει στο μέγιστο προγραμματισμένο βάθος των 240 μέτρων, σχεδόν ταυτόχρονα με τον προγραμματισμένο χρόνο αποσυμπίεσης, ο Bartek τερμάτισε την εξερεύνηση, παρόλο που ο διάδρομος εξακολουθεί να εκτείνεται με ευρύχωρη διατομή.

Η κατάδυση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το σχέδιο σχεδόν μέχρι το λεπτό και διήρκεσε λίγο πάνω από 6 ώρες, με 7 λεπτά παραμονή στα πρόσφατα ανακαλυφθέντα τμήματα.

Δείτε το βίντεο: