ΕΛΛΑΔΑ

Χτίζοντας μια κληρονομιά αγάπης: Οικογενειακές παραδόσεις που αντέχουν στον χρόνο

Χτίζοντας μια κληρονομιά αγάπης: Οικογενειακές παραδόσεις που αντέχουν στον χρόνο

Μπορεί η γενιά μας να έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες και να έχει μεγαλώσει με άλλον τρόπο από τους γονείς ή τους παππούδες μας, ωστόσο υπάρχει κάτι που μας ενώνει όλους.

Μπορεί η γενιά μας να έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες και να έχει μεγαλώσει με άλλον τρόπο από τους γονείς ή τους παππούδες μας, ωστόσο υπάρχει κάτι που μας ενώνει όλους. Αυτές είναι οι οικογενειακές παραδόσεις, οι οποίες αποτελούν τα νήματα που ενώνουν μεταξύ τους τις γενιές, δημιουργώντας έναν πλούσιο ιστό από αξίες και αναμνήσεις -και μας το θυμίζει η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας.

Οικογενειακές γιορτές, μια ευκαιρία σύνδεσης

Χριστούγεννα, Πάσχα, τα γενέθλια του μπαμπά ή του παππού, η γιορτή της μαμάς, το πτυχίο που πήρε η μικρή αδερφή, ο γάμος του πρώτου ξάδελφου. Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος, ψάχνουμε την παραμικρή ευκαιρία που θα μας φέρει κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Έτσι, βρισκόμαστε και τρώμε όλοι μαζί σε ένα σπίτι, λέμε τα νέα μας, γελάμε, θυμόμαστε τα παλιά. Κυρίως, όμως, «χτίζουμε» τις βάσεις για να δημιουργήσουμε νέες όμορφες στιγμές με μικρούς και μεγάλους. Όλη αυτή η διαδικασία ενδυναμώνει τις σχέσεις μας και μας κάνει να ανυπομονούμε να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί και να προσθέσουμε και άλλες ξεχωριστές στιγμές σε αυτό το νοητό άλμπουμ αναμνήσεων.

Δυναμώνοντας τις σχέσεις μας μέσα από το... παιχνίδι

Η αλήθεια είναι πως πολλά από τα μέλη της οικογένειάς μας να έχουν μεγαλώσει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να νιώσουμε και πάλι παιδιά. Πώς γίνεται αυτό; Μα με το παιχνίδι, φυσικά!

Είτε είναι ποδόσφαιρο στην αυλή του πατρικού, είτε επιτραπέζιο και παντομίμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι το γέλιο είναι εγγυημένο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα σουτ εκείνου του -αγαπημένου- ξάδερφου που δεν μπορεί να βρει τα δίχτυα, όσο και αν το θέλει; Και κυρίως τις αντιδράσεις του -τις δικές του, αλλά και όλων των υπόλοιπων. Κάπως έτσι, ερχόμαστε όλοι ακόμα πιο κοντά και δημιουργούμε αρκετές στιγμές που θα τις θυμόμαστε για χρόνια.

Το πράσινο ταιριάζει στην οικογένεια

Υπάρχει και κάτι άλλο που μας ενώνει με την οικογένειά μας. Η έγνοια μας για το περιβάλλον και το κλίμα, η οποία γίνεται πιο έντονη χρόνο με τον χρόνο. Έτσι δεν παρουσιάζεται και μια διαφορετική ευκαιρία για να έρθουμε όλοι ακόμα πιο κοντά; Για παράδειγμα, όταν κάνουμε κάθε εβδομάδα διασκεδαστικά «μαθήματα» με τα παιδιά μας σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, όπως πώς να μην σπαταλάμε μεγάλες ποσότητες νερού ή τι να ανακυκλώνουμε. Έτσι, και δημιουργούμε κοινές αναμνήσεις με τα μέλη της οικογένειάς μας αλλά και προστατεύουμε το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές.

Η ομορφιά των οικογενειακών παραδόσεων, ακόμα και των πιο «εναλλακτικών», δεν έγκειται μόνο στην ικανότητά τους να δημιουργούν μόνιμες αναμνήσεις αλλά και στη δύναμή τους να καλλιεργούν την αίσθηση της σύνδεσης και του ανήκειν. Σε έναν κόσμο που μοιάζει να γυρίζει πολύ γρήγορα, αυτές οι παραδόσεις λειτουργούν ως φάρος σταθερότητας και κρατάνε την οικογένειά μας «ζεστή».