ΕΛΛΑΔΑ

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της εβδομάδας

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της εβδομάδας

Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται η χώρα με τους εργαζόμενους σε διάφορους κλάδους να αντιδρούν στις προωθούμενες περικοπές στις αποδοχές τους.

Εφοριακοί, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί και τραπεζοϋπάλληλοι μεταξύ άλλων, κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους ενάντια στα επερχόμενα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Αναλυτικά:

Εφοριακοί: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την ερχόμενη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, διαμαρτυρόμενοι για τις νέες μειώσεις στις αποδοχές τους, τις επικείμενες απολύσεις μέσω εφεδρείας και την υποβάθμιση των υπηρεσιών. Σήμερα το πρωί οι εφοριακοί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα οι τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο στην οδό Νίκης.

Γιατροί-φαρμακοποιοί: Σε επίσχεση εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας προχώρησαν 22.000 γιατροί, παρά την πρόθεση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, να εξοφληθούν οι εφημερίες τους. Στη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα ραντεβού θα πρέπει να επανακαθοριστούν.

Την ίδια στιγμή, ανένδοτοι εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, οι οποίοι συνεχίζουν να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Πανεπιστημιακοί: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζει για την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου η ομοσπονδία των καθηγητών πανεπιστημίου ΠΟΣΔΕΠ μαζί με τους καθηγητές των ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) και τους Έλληνες Ερευνητές (ΕΕΕ). Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις της χώρας, όπου υπάρχουν ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.

Την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής του λειτουργίας για τρεις ημέρες αποφάσισε η διοίκηση του ΤΕΙ Αθήνας, το οποίο θα παραμείνει κλειστό για σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ): Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς. Έτσι, την Πέμπτη θα παραμείνουν ακινητοποιημένα το μετρό, ο ΗΣΑΠ και το τραμ, και όσοι τα χρησιμοποιού, θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να μετακινηθούν.

Δικαστικοί: Σε πανελλαδικές στάσεις εργασίας (10:00 – 15:30) προχώρησαν χθες οι δικαστές, με παράλληλη αναστολή δημοσίευσης αποφάσεων. Στις στάσεις εργασίας δεν συμμετέχουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Σε καταλήψεις όλων των δημαρχείων της χώρας προχωρά την Τετάρτη, από τις 10:00 το πρωί μέχρι τη 13:00 μετά το μεσημέρι, η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΓΣΕΕ: Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των προεδρείων των ομοσπονδιών και των εργατικών κέντρων του Λεκανοπεδίου Αττικής θα πραγματοποιήσει η ΓΣΕΕ στη 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία της. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο μέγιστος δυνατός συντονισμός δράσης, με στόχο τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη γενική απεργία που έχει προκηρύξει η Συνομοσπονδία μαζί με την ΑΔΕΔΥ για τις 26 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Διαμαρτυρία τραπεζοϋπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών

Κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών από εφοριακούς

Αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας