ΕΛΛΑΔΑ

Οσμή σκανδάλου με διαγωνισμό για το Κτηματολόγιο

Οσμή σκανδάλου με διαγωνισμό για το Κτηματολόγιο

Περίεργες αναθέσεις έργων, αποφάσεις που εγείρουν ερωτηματικά και αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, στοιχειώνουν ένα έργο 240.000 ευρώ, το οποίο βαλτώνει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Οσμή σκανδάλου προκύπτει από διαγωνισμό της Κτηματολογίου Α.Ε., όπου η εταιρία που αρχικά κέρδισε, κινδυνεύει να μείνει εκτός, ενώ αυτή που έχασε παρόλο που δεν πληρεί πλέον τις προϋποθέσεις, αναμένει να πάρει το έργο.

Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ύψους 24.000.000 ευρώ απαιτούνται στον φάκελο προσφοράς που κατέθεσαν οι δύο εταιρίες, να υπάρχουν 15 πτυχία συνεργατών.

Σε περίπτωση που κάποια από τις δύο συμμετέχουσες εταιρίες-στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έλαβαν μέρος η “Απόστολος Δοξιάδης & Συνεργάτες” και η κοινοπραξία “Ερατοσθένης-Μελέτη”- απολέσει κάποιο από τα πτυχία, ακυρώνεται.

Το απώλεσε η πρώτη, όταν αποχώρησε μια συνεργάτιδά της, παρόλα αυτά το διοικητικό συμβούλιο της “Κτηματολόγιο ΑΕ” δείχνει μέχρι τώρα να μην ενδιαφέρεται καθόλου για το γεγονός, το οποίο σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού την ακυρώνει άμεσα από το έργο.

Παρόλο που η δεύτερη κοινοπραξία κέρδισε με 11 βαθμούς διαφορά τον διαγωνισμό, ένα γραμματειακό λάθος, ήταν αρκετό για να ξεκινήσει ένας κύκλος προσφυγών, που κατέληξε σε “περίεργες αποφάσεις”.

Οι προσφυγές που έγιναν στο ΣτΕ και οι αποφάσεις που ελήφθησαν τόσο από το συμβούλιο όσο και από τη διοίκηση της εταιρείας αφήνουν αναπάνητα ερωτήματα.

Η διοίκηση της “Κτηματολόγιο ΑΕ” έθεσε εκτός διαγωνισμού την δεύτερη κοινοπραξία η οποία είχε νικήσει, λαμβάνοντας υπόψη της μια «διά της λογικής» απόφασης του ΣτΕ χωρίς να διερευνήσει καθόλου το θέμα περαιτέρω.

Έκρινε δηλαδή ότι στο διαγωνισμό πρέπει να συνεχίσει μία μόνο εταιρεία, η οποία όμως δεν πληρεί τον αριθμό των 15 πτυχίων που απαιτεί το έργο, αποδεχόμενη την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία διαπίστωσε διά της λογικής και όχι με έρευνα ότι η άλλη εταιρεία παρενέβη εκ των υστέρων στον φάκελο της προσφοράς.

Το έκρινε διά της λογικής αποδεικνύεται από το ότι η διοίκηση της Κτηματολόγιο ούτε το επιβεβαίωσε ούτε το αρνήθηκε, παρόλο που δεύτερη κοινοπραξία είχε ζητήσει συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο δεν της δόθηκε ποτέ!

Η επιτροπή Διαγωνισμού είχε αρνηθεί φυσικά την παρέμβαση αλλά αυτό δεν ήταν τελικά αρκετό, για να δικαιωθεί η αρχικά επικρατούσα στον διαγωνισμό κοινοπραξία.

Η παρέμβαση στον φάκελο (που σύμφωνα με την επιτροπή είχε γίνει πριν ανοιχθεί) ήταν ότι «από παραδρομή η αρίθμηση από σελ. 1.090 μέχρι 1.179 περιλαμβάνονται μεταξύ των σελ. 871 και 872. Η φυσική τους θέση είναι εδώ».

Και το σήριαλ συνεχίζεται...