ΕΛΛΑΔΑ

Ανείσπρακτα κονδύλια λόγω της αποχής των δικαστών

Ανείσπρακτα κονδύλια λόγω της αποχής των δικαστών

Μεγάλα χρηματικά ποσά που θα μπορούσε να εισπράξει από φορολογικές - τελωνειακές δίκες, αλλά, και από την εκτέλεση των ποινών έχασε το δημόσιο από την παρατεταμένη αποχή των δικαστών, λόγω της απόφασης για περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές τους.

Μόνο κατά το διάστημα της διακοπής των συνεδριάσεων, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και πρόσφατα, αναβλήθηκαν πάνω από 32.000 υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, πολλές από τις οποίες ήταν φορολογικού και τελωνειακού αντικειμένου.

Έτσι, στα διοικητικά δικαστήρια έχει σωρευθεί... στοκ περίπου 550.000 αδίκαστων υποθέσεων, αφού από πέρυσι οι εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια είχαν αγγίξει τις 460.000, με άλλες 30.000 στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για τα λόγο αυτό είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα οι 167.000 εκκρεμείς το 2011 φορολογικές-τελωνειακές υποθέσεις να εκδικαστούν σταδιακά σε ποσοστό 50% μέχρι τις αρχές του 2012 προκειμένου να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2013. Συμφωνία η οποία, βεβαίως, έμεινε.... στα χαρτιά, έπειτα και από το «κύμα» νέων προσφυγών κατά των επιπρόσθετων μνημονιακών μέτρων.

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία παρόμοια εφιαλτική κατάσταση επικρατεί και στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη, αφού μόνο το πρώτο δεκαήμερο της αποχής τω δικαστών αναβλήθηκαν συνολικά 42.726 υποθέσεις (24.397 ποινικές και 18.335 πολιτικές).

Αναζητούν διέξοδο κυβέρνηση – δικαστές

Μετά την πρόσφατη αναστολή των κινητοποιήσεων των δικαστών και εισαγγελέων, αντιπροσωπεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε χθες μια πρώτη σειρά συναντήσεων με τους υπουργούς Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, άλλα και για θέματα που άπτονται του χώρο της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τους δικαστές, με τις συναντήσεις αυτές έγινε ένα πρώτο βήμα για την έναρξη νέου διαλόγου με την κυβέρνηση πάνω στο ακανθώδες ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους.

Κατά τις συναντήσεις αυτές, όπως σημείωναν οι δικαστές, τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχτηκαν ότι έγιναν μεγάλες περικοπές στις αποδοχές των δικαστών, ωστόσο τις χαρακτήρισαν αναγκαίες.

Διαβάστε επίσης:

Σειρά επαφών των δικαστών με κυβερνητικά στελέχη για τα αιτήματά τους

Αναστολή των κινητοποίησεων αποφάσισαν οι δικαστές