ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαιδευτικό σύστημα και ανεργία διώχνουν τους Έλληνες επιστήμονες

Εκπαιδευτικό σύστημα και ανεργία διώχνουν τους Έλληνες επιστήμονες

Στα αραβικά πετροδόλαρα καταφεύγουν Έλληνες με υψηλή επιστημονική κατάρτιση

Στα αραβικά δολάρια αναζητούν την τύχη τους οι Έλληνες μηχανικοί, μιας και η ελληνική αγορά αποδεικνύεται ιδιαίτερα μικροί για να απορροφήσει τον αριθμό τους.

Αυτό αναδεικνύουν στοιχεία τα οποία σχολίασε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χρήστος Σπίρτζης λέγοντας πως "οι 150.000 μηχανικοί από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας αγγίζουν τους 150,000 σήμερα, αριθμός ικανός να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια"

Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό των μηχανικών έναντι του ελληνικού πληθυσμού είναι 0.98% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει μόλις το 0.48%. Η στρέβλωση αυτή του εκπαιδευτικού συστήματος οδηγεί χιλιάδες Έλληνες μηχανικούς στις αγορές του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας μιας και εκεί ο κατασκευαστικός κλάδος ανθεί ενώ ζητούνται συνεχώς εργάτες υψηλής κατάρτισης.

Η ύφεση μάλιστα, η οποία έχει βουλιάξει τις κατασκευές στη χώρα μας σπρώχνει όλο και περισσότερους στην ανεργία και την ξενιτιά με πολλές οικογένειες να κόβονται στα δύο και δράματα όπως αυτό που ζήσαμε πριν λίγο καιρό στη Νιγηρία να έρχονται στο προσκήνιο.