ΕΛΛΑΔΑ

Bloomberg: Ένα βουνό με χρυσάφι διχάζει την Ελλάδα

Bloomberg: Ένα βουνό με χρυσάφι διχάζει την Ελλάδα

Εκτενές ρεπορτάζ για το Χρυσό της Χαλκιδικής και τα επεισόδια στις Σκουριές φιλοξενεί το οικονομικό δίκτυο Bloomberg.

Ο συντάκτης του άρθρου παρουσιάζει τη διαμάχη μεταξύ των δύο «αντιμαχόμενων» πλευρών, αλλά και τη στάση της Eldorado Gold.

«Ένα βουνό από χρυσό έχει διχάσει την γενέτειρα του Αριστοτέλη στην Βόρεια Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά το Bloomberg, σημειώνοντας πως για την κατεστραμμένη οικονομία της Ελλάδας, η διαμάχη δεν είναι απλώς μια αναμέτρηση μεταξύ των δυνάμεων της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

«Η ικανότητα των αρχών να διευθετήσουν τις αντικρουόμενες απαιτήσεις στο μεγαλύτερο μεταλλευτικό πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, θα δείξει το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει της ύφεσης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στον Δήμο Αριστοτέλη, οι πολέμιοι του project λένε πως θα καταστραφεί ο τουρισμός της περιοχής, ενώ οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν πως το μεταλλείο θα τονώσει την απασχόληση σε μια περιοχή με ποσοστό ανεργίας 35%.

«Η ανεργία θα εξαφανιστεί», ισχυρίζεται ο δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας. «Όμως χρειάζονται δυο με τρία χρόνια για να πειστεί η κοινωνία».

Η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει «μπαρούτι» και τα επεισόδια είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Τον Φεβρουάριο έγινε επίθεση στα γραφεία και στον εξοπλισμό της Eldorado Gold στο εργοτάξιο, προκαλώντας ζημιές ύψους 1 εκατ. δολαρίων, ενώ τον Μάρτιο έγινε επέμβαση της Αστυνομίας στην Ιερισσό με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Σήμερα τα ξημερώματα, έγιναν έφοδοι σε σπίτια κατοίκων στις Σκουριές και συνελήφθησαν δυο άτομα.

«Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι», δηλώνει η κ. Μαρία Καδόγλου αναφερόμενη στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Το κράτος μας έχει δείξει ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Το κράτος τείνει να ευνοεί τις εταιρείες αντί για τις κοινότητες και το περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της EldoradoGold στις Σκουριές, ο Καναδός Britt Reid, δηλώνει πως σχεδιάζει να παραμείνει για στις Σκουριές για τουλάχιστον τρία χρόνια.

«Θέλουμε να προωθήσουμε όλες τις επενδύσεις που φέρνουν κεφάλαια στην Ελλάδα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. «Περιβαλλοντικά, πρέπει να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των όρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, πάμε πέρα από αυτό».

Για «περιβαλλοντική καταστροφή» κάνει λόγο ο Απόστολος Ευθυμίου, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Ουρανούπολη, προειδοποιώντας ότι «θα χυθεί αίμα αν συνεχιστεί αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα - «κόλαση» στην Ιερισσό