ΕΛΛΑΔΑ

«Διαμοίραζε» παράνομα τηλεοπτικό σήμα συνδρομητικών υπηρεσιών

«Διαμοίραζε» παράνομα τηλεοπτικό σήμα συνδρομητικών υπηρεσιών

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε ένας 36χρονος στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατηγορείται για υποκλοπή, αποκρυπτογράφηση και παράνομη διανομή τηλεοπτικού συνδρομητικού σήματος, μέσω διαδικτύου.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη κατ’ εξακολούθηση και για παραβίαση των διατάξεων της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των συνδρομητικών υπηρεσιών και την πνευματική ιδιοκτησία.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από μήνυση, που υπέβαλλε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πληρεξούσιος δικηγόρος ανώνυμης εταιρίας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η μήνυση αφορούσε σε δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών που παρέχει η συγκεκριμένη εταιρεία, μέσω παράνομης διανομής τηλεοπτικού σήματός της, σε μεγάλο αριθμό «συνδρομητών».

Από τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του συγκεκριμένου ατόμου και διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη.

Σε συνδυασμό με την ψηφιακή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 36χρονος, από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2012, είχε θέσει σε λειτουργία δικτυακό δορυφορικό αποκωδικοποιητή - διακομιστή (server), στον οποίο είχε εγκαταστήσει παράνομο λογισμικό και «διαμοίραζε», μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικά «κλειδιά» αποκωδικοποίησης – αποκρυπτογράφησης για τις συνδρομητικές υπηρεσίες μπουκέτου τηλεοπτικών καναλιών, σε περίπου 70 χρήστες, που κατείχαν αντίστοιχα, ειδικές ψηφιακές δορυφορικές συσκευές αποκωδικοποίησης.

Σε έρευνα που έγινε, προχθές το μεσημέρι, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οικία του στη Θεσσαλονίκη, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκε εγκατεστημένος και συνδεδεμένος ψηφιακός δορυφορικός δέκτης, μέσω του οποίου γινόταν ο διαμοιρασμός των κωδικοποιημένων «κλειδιών» σε χρήστες, παρέχοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα παράνομης θέασης συνδρομητικών καναλιών.

Επιπλέον, την παράνομη δραστηριότητά του, υποστήριζε ο παρακάτω ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ο οποίος κατασχέθηκε:

  • ένας (1) φορητός Η/Υ
  • ένας (1) εσωτερικός σκληρός δίσκος Η/Υ
  • ένας (1) ψηφιακός δορυφορικός δέκτης και
  • ένας (1) δρομολογητής.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο 36χρονος συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.