ΕΛΛΑΔΑ

Δυσφορία από τη σπουδή για τους Τρεις Ιεράρχες

Δυσφορία από τη σπουδή για τους Τρεις Ιεράρχες

Οι ιεράρχες της ελλαδικής εκκλησίας ζητούν από τον υπουργό Παιδείας να αποκαταστήσει τη σπουδαιότητα της εορτής

Νέο σημείο τριβής ανάμεσα στην Εκκλησία με την κυβέρνηση αποτελεί η σπουδή του υπουργείου Παιδείας να χαρακτηρίσει την εορτή των Τριών Ιεραρχών «αργία» αντί της «σχολικής εορτής», όπως χαρακτηριζόταν έως σήμερα.

Μετά τη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου, η ιεραρχία της ελλαδικής εκκλησίας υπό την προεδρία του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β' αποφάσισε να συνταχθεί επιστολή στην οποία θα απευθύνεται προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και θα του μεταφέρει την ενόχλησή της.

Η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ότι με το υπουργικό έγγραφο που εστάλη στα σχολεία της χώρας στις 27 Ιανουαρίου του 2013 «επέρχεται πλήρης αλλοίωση του νοήματος της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της παιδείας μας».

Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επισημαίνουν προς τον υπουργό Παιδείας ότι:

- Κατά πρώτον, διαχωρίζεται ο εορτασμός μεταξύ πρωτοβαθμίου και δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως.
- Κατά δεύτερον, για τη τελευταία κατηγορία προσδιορίζεται πλέον ως αργία και όχι ως σχολική εορτή, συνοδευόμενη από εκκλησιασμό», δηλαδή «θεωρείται δηλαδή μία ακόμη κοσμική αργία χωρίς εκκλησιαστικό χαρακτήρα, χωρίς καμμία αναφορά στους τρεις σπουδαίους Πατέρες της Εκκλησίας, κατ' εξοχήν προστάτες της παιδείας και υπερμάχους των ελληνικών (δηλαδή των κοσμικών, εξωχριστιανικών, στην εποχή τους) γραμμάτων.

Τι επισημαίνουν

Οι ιεράρχες της ελλαδικής εκκλησίας επισημαίνουν επίσης πως οι Τρεις Ιεράρχες (Μέγας Βασίλειος, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)υπήρξαν ένθερμοι φορείς Ελληνικής παιδείας, την αξία της οποίας υποστήριξαν και καλλιέργησαν σε ύψιστο βαθμό.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εξεγέρθηκαν με πνευματικό ζήλο κατά του αυτοκράτορα Ιουλιανού, όταν αυτός απαγόρευσε στους Χριστιανούς να διδάσκουν τα ελληνικά γράμματα.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB