ΕΛΛΑΔΑ

Πώς γλίτωσε η 62χρονη τυφλή από την αδελφή της...

Πώς γλίτωσε η 62χρονη τυφλή από την αδελφή της...

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η κοινωνία της Θεσσαλονίκης την υπόθεση ομηρίας και κακοποίησης μιας 62χρονης με προβλήματα όρασης από την ίδια την οικογένειά της, στη σκιά της οικονομικής κρίσης.

Η 64χρονη αδελφή και η 35χρονη ανηψιά της την κρατούσαν επί ένα χρόνο όμηρη, κλεισμένη μέσα στο σπίτι της πρώτης, την κακοποιούσαν, δεν της έδιναν να φάει, την είχαν αποκόψει από τον περίγυρό της κι εκμεταλλευόντουσαν την κατοικία της, τη σύνταξη και τα προνοιακά επιδόματα που λάμβανε, ενώ της στερούσαν και προσωπικά της έγγραφα. Η πολύπαθη 62χρονη κατόρθωσε μόνη της να σπάσει τα αδελφικά δεσμά και να καλέσει σε βοήθεια.

Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, όταν τον Νοέμβριο του 2012 η 62χρονη σταμάτησε να συχνάζει στη Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης, επειδή η αδελφή και η ανηψιά της, σύμφωνα με την αστυνομία, την μετέφεραν στο σπίτι της 64χρονης αδελφής στην Τούμπα απαγορεύοντας της να επικοινωνεί με φίλους και γνωστούς και να βγαίνει από το σπίτι. Μάλιστα, της στέρησαν το κινητό της τηλέφωνο, την ταυτότητά και το βιβλιάριο καταθέσεων.

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, o σκοπός τους, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αστυνομία, ήταν διπλός. Αφενώς να λαμβάνουν τη σύνταξη και τα προνοιακά επιδόματα που ελάμβανε η τυφλή γυναίκα, αφετέρου να εγκατασταθεί στο σπίτι της παθούσης στην οδό Δελφών, η 35χρονη νιόπαντρα ανηψιά με τον σύζυγο και το νεογέννητο μωρό της, όπως κι έγινε.

Ο χρόνος που πέρασε όμως ήταν μαρτυρικός, αφού η 62χρονη δεν σιτίζοταν κανονικά και κακοποιούνταν από τις δύο γυναίκες. Δεν της έδιναν να φάει παρά μόνον μία φορά κάθε τρεις ημέρες με αποτέλεσμα να χάσει 50 κιλά (ήταν υπέρβαρη), ενώ οι δύο γυναίκες χειροδικούσαν σε βάρος της, όπως ισχυρίστηκαν οι ίδιες στους αστυνομικούς, επειδή η παθούσα "κατουριόταν πάνω της και λέρωνε το διαμέρισμα".

Η 62χρονη άντεξε σε αυτά τα μαρτύρια 12 μήνες, μέχρι που πριν από 15 ημέρες άρχισε να αντιδρά έντονα, να φωνάζει και να ζητά να επιστρέψει στο σπίτι της. Μάνα και κόρη αναγκάστηκαν εκ των συνθηκών, να επιστρέψουν την 62χρονη στο διαμέρισμά της στην οδό Δελφών, αφού η ανηψιά έφυγε από εκεί με την οικογένειά της.

Και στο σπίτι της όμως η γυναίκα έζησε έναν δεύτερο εφιάλτη, αφού μάνα και κόρη ήταν αποφασισμένες να την ελέγχουν πλήρως. Σε αυτό ζούσε δίχως ρεύμα, με άδειο ψυγείο, χωρίς τα προσωπικά της έγγραφα, δίχως το κινητό της. Μάλιστα, της είχαν πάρει ακόμη και τα κλειδιά του σπιτιού της για να μην μπορεί να βγει από αυτό, αλλά να είναι υποχρεωμένη να μένει εγκλωβισμένη στο διαμέρισμα.

Μετά από όσα πέρασε η τυφλή γυναίκα ένα πρωί κατέστρωσε το σχέδιο προς τη σωτηρία της. Έβαλε το χαλάκι εισόδου στην πόρτα για να μην κλείσει και μείνει στον δρόμο. Κατόπιν βγήκε στην είσοδο της πολυκατοικίας της επί της Δελφών και σταμάτησε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Έδωσε στον οδηγό ένα χαρτί όπου ήταν γραμμένς ο αριθμός ενός κινητού τηλεφώνου και τον παρακάλεσε να καλέσει σε αυτό το νούμερο γιατί ήταν πολύ μεγάλη ανάγκη. Έτσι κι έγινε. Η γυναίκα μίλησε με την φίλη της λέγοντας της πως είναι επείγον να την επισκεφθεί. Η πρώτη λέξη που της είπε όταν συναντήθηκαν ήταν "πεινάω".

Από εκεί κι έπειτα, ενημερώθηκε ο πανελλήνιος σύλλογος τυφλών, κατόπιν η εισαγγελία και με εντολή της οι αστυνομικές αρχές έκαναν την έρευνα και συνέλαβαν μητέρα και κόρη, οι οποίες πρόκειται σήμερα να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

Η 62χρονη πρόκειται να διαμείνει στο εξής στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης.