ΕΛΛΑΔΑ

Μαθητές και καθηγητές από πέντε χώρες «ανακάλυψαν» τη Θράκη

Μαθητές και καθηγητές από πέντε χώρες «ανακάλυψαν» τη Θράκη

Με τις καλύτερες εντυπώσεις αποχαιρέτησαν-έπειτα από πέντε ημέρες παραμονής στην Ελλάδα- τους μαθητές και τους καθηγητές του ΓΕΛ Ιάσμου Ροδόπης, οι 37 μαθητές (ηλικίας 16 έως 18 ετών) και καθηγητές από πέντε χώρες (Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία και Πορτογαλία) που συμμετέχουν (μαζί με το ΓΕΛ Ιάσμου) στο πρόγραμμα "Food Technology in Europe – Differences and Similarities", το οποίο υλοποιείται ως τμήμα της ευρωπαϊκής δράσης Comenius.


Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους ολοκλήρωσαν τον κύκλο της επίσκεψής τους στην Ελλάδα και έφυγαν με θετικές εντυπώσεις, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΓΕΛ Ιάσμου Ροδόπης, Βάγια Σερέτη.

Μαθητές και καθηγητές, επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, τη βυζαντινή γέφυρα του ποταμού Κομψάτου, τα Άβδηρα Ξάνθης όπου γνώρισαν τον αρχαιολογικό "θησαυρό" στο μουσείο, συμμετείχαν στο μάζεμα της ελιάς στον ελαιώνα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας και επισκέφθηκαν, επίσης, τον υδροβιότοπο της Βιστωνίδας, όπου δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη μοναδική αποικία ερωδιών και κύκνων.

Επίσης επισκέφθηκαν τον Εθνικό Δρυμό του Δάσους της Δαδιάς και το Σουφλί, γνωρίζοντας από κοντά τα "κουκουλόσπιτα" της περιοχής και τα μεταξωτά είδη.

Κάθε βήμα ήταν και ένα "ταξίδι" για τους εταίρους (σχολεία) του προγράμματος που γνώρισαν από κοντά και την πόλη – κράτος της Μαρώνειας, που ιδρύθηκε από Χιώτες εποίκους στο α' μισό του 7ου αι. π.Χ., με μια βόλτα στο αρχαίο θέατρο, στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.

Τα έξι σχολεία υλοποιούν από κοινού το πρόγραμμα «Food Technology in Europe. Differences and Similarities». Έτσι, «οι δρόμοι του λαδιού» (δράση του ΓΕΛ Ιάσμου) έφεραν τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές στον Ίασμο κι από εκεί σε κάθε διάφορα σημεία της Θράκης.