ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛ.ΑΣ: «Παίζουν με τα νεύρα μας οι ιερόσυλοι»

ΕΛ.ΑΣ: «Παίζουν με τα νεύρα μας οι ιερόσυλοι»

Με τα νεύρα κλήρου και αστυνομίας εξακολουθούν να ...παίζουν τα άτομα που κρύβονται πίσω από τα αλλεπάλληλα κρούσματα βανδαλισμών και βεβηλώσεων εκκλησιών σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου.

Μετά και το νέο περιστατικό που αποκαλύφθηκε στο ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού, λίγο πριν από τ’ Ανώγεια οι αστυνομικές Αρχές εντείνουν τις έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών, πιθανολογώντας ωστόσο ότι πρόκειται για «σαλεμένα μυαλά».

Τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις, σε αυτήν του Τιμίου Σταυρού, στο ξωκλήσι του Αφέντη Χριστού στις Ποταμιές αλλά και στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, στην Αυγενική, οι δράστες προχώρησαν και σε επιγραφές στην αραβική γλώσσα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι γράφτηκαν απαραίτητα από μουσουλμάνους.

Ένα σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές είναι να πρόκειται ακόμα και για Έλληνες ή τουλάχιστον ένας εξ αυτών να είναι Έλληνας, ο οποίος επιδιώκει να αποπροσανατολίσει τις έρευνες και να τις στρέψει προς αλλοδαπούς. Αυτή η εκδοχή διερευνάται λόγω του τρόπου γραφής των συνθημάτων αυτών.

Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει την έρευνα, είναι η ακτίνα δράσης των ιερόσυλων. Όπως προκύπτει, δρουν σε περιοχές ακόμα και εκ διαμέτρου αντίθετες γεωγραφικά, ακόμα και σε ξωκλήσια που «επισκέπτονται» για πρώτη φορά.

«Είναι σαν να επιβαίνουν στο αυτοκίνητο, πηγαίνουν σε μία περιοχή και στρίβουν ανάλογα με την ταμπέλα που θα δουν στο δρόμο, η οποία παραπέμπει σε κάποια απόμερη εκκλησία» σχολίασε στο Cretalive αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό είναι κάτι που σαφέστατα περιπλέκει τις έρευνες καθώς δεν υπάρχει ένας μπούσουλας. Είναι απρόβλεπτοι στο πού θα χτυπήσουν, ενώ τελευταία έχουν συντομεύσει τους χρόνους των χτυπημάτων τους.

Από την άλλη τα ξωκλήσια που υπάρχουν στο νομό Ηρακλείου είναι εκατοντάδες. Αυτό καθιστά αδύνατο, ανέφικτο κάθε μέτρο επιτήρησης τους. Επίσης το γεγονός ότι βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ελαχιστοποιεί έως μηδενίζει κάθε πιθανότητα να υπάρξουν σημαντικές μαρτυρίες για τις κινήσεις των δραστών, ενώ θεωρείται απίθανο να βρεθεί κάποιο υλικό από κάμερες ασφαλείας. Μόνο από τύχη αστυνομικοί θα μπορούσαν να πέσουν πάνω τους, ίσως σε κάποιο μπλόκο,σε περίεργη ώρα και σε περίεργο μέρος.

Πηγή: cretalive.gr