ΕΛΛΑΔΑ

Όλο και περισσότεροι οι νεοάστεγοι του Δήμου Αθηναίων

Όλο και περισσότεροι οι νεοάστεγοι του Δήμου Αθηναίων

Σημαντική αύξηση παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στους «νεο άστεγους» του Δήμου Αθηναίων με τις κοινωνικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα καθώς ουδείς γνωρίζει και το τι επρόκειτο να ακολουθήσει το καυτό ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Η άρση των πλειστηριασμών μπορεί να ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη από 152 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ωστόσο παραμένει ακόμη ανοιχτό και κανείς δε γνωρίζει -τουλάχιστον ακόμη- τι μέλλει γενέσθαι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη δόση πλειστηριασμών αφορά σε περίπου 25.000 ακίνητα (σε όλη τη χώρα), τα στεγαστικά δάνεια των οποίων έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και τα οποία τελούσαν υπό καθεστώς προστασίας.

Όπως και να' χει, ο Δήμος Αθηναίων φαίνεται ότι ετοιμάζεται. Τον περασμένο μήνα οι άνθρωποι που τελούν υπό την φροντίδα του Κέντρου Υποστήριξης Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και έμεναν στο ξενοδοχείο Lido κοντά στην Ομόνοια, μεταφέρθηκαν σε ένα μεγαλύτερο ξενοδοχείο με εννέα ορόφους στην οδό Χαλκοκονδύλη. Όπως μας λένε άνθρωποι που μένουν πια εκεί: «Στο ξενοδοχείο που μας πήγαν τώρα έχουν αφήσει τρεις ορόφους κενούς. Περιμένουν να έρθει κόσμος. Εδώ είναι καλά γιατί μπορούν να μείνουν και οικογένειες», μας περιγράφει άστεγος του Δήμου Αθηναίων.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία είναι πλέον δραματική. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όλο και περισσότεροι άνεργοι του ΟΑΕΔ που το λιγοστό επίδομα δεν τους αρκεί για να συντηρήσουν το δικό τους σπίτι, χτυπούν την πόρτα του ΚΥΑΔΑ πότε για να μείνουν στο ξενοδοχείο και πότε σε κάποιο από τα Υπνωτήρια του Δήμου Αθηναίων.

Οι ανθρώπινες ιστορίες που καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας είναι συγκλονιστικές. Ολο και περισσότερες οικογένειες με παιδιά αποχωρίζονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις ανέργων που ζουν στα Υπνωτήρια και έχουν στείλει την υπόλοιπη οικογένεια τους σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο στην επαρχία με σκοπό να μειώσουν τα έξοδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, αυτήν τη στιγμή στην πόλη υπάρχουν 20.000 άπορες οικογένειες και περισσότεροι από 400 άστεγοι. Το 54% των κοινωνικά αδύναμων σε επίπεδο εξαθλίωσης ανθρώπων είναι Έλληνες πολίτες και το 46% αλλοδαποί. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι το 44% των νεοαστέγων και όσων προσφεύγουν για ένα πιάτο φαΐ στο συσσίτιο του ΚΥΑΔΑ έχουν μορφωτικό επίπεδο άνω της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.