ΕΛΛΑΔΑ

Εκδόθηκε από την Ελλάδα στη Ρωσία το μέλος της ομάδας απατεώνων «Τίτα»

Εκδόθηκε από την Ελλάδα στη Ρωσία το μέλος της ομάδας απατεώνων «Τίτα»

Μέλος οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, που εξαπατούσε αφελείς υποσχόμενη «μυστικά επιχειρηματικής επιτυχίας» μέσω Διαδικτύου, εκδόθηκε από την Ελλάδα στη Ρωσία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.


Η εκδοθείσα Γιελένα Κέσοβα «ήταν δραστήριο μέλος εγκληματικής ομάδας, οι συμμετέχοντες στην οποία ίδρυσαν το ίδρυμα «Τίτα». Το νομικό αυτό πρόσωπο διακήρυττε ως στόχο του την εκμάθηση στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματικών μυστικών, τα οποία θα τους επέτρεπαν να θησαυρίσουν σε συντομότατο χρόνο. Όρος για την ένταξη στο ίδρυμα ήταν η κατάθεση εισφοράς ύψους 2.200 δολαρίων ΗΠΑ», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η απάτη είχε την «κλασική» μορφή του «δικτυακού μάρκετινγκ» και λειτουργούσε βάσει σχήματος, που απαιτούσε από κάθε εισφέροντα την προσέλκυση τουλάχιστον άλλων δύο, οι οποίοι κατέβαλαν την αρχική εισφορά έτσι ώστε να υπάρξει κέρδος για τον ίδιο. Κάθε μετέχων στο σχήμα έπρεπε να πράξει το ίδιο για να εισπράξει μερίδιο από τις εισφορές των νέων «θυμάτων».

Κατά τις εκτιμήσεις των ρωσικών Αρχών «εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τις αποταμιεύσεις τους και οι απατεώνες, που εισέπραξαν κατά τον τρόπο αυτό εκατομμύρια ρούβλια εξαφανίστηκαν».

Τον περασμένο Ιούλιο η Γιελένα Κέσοβα καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης έξι ετών και πρόστιμο 600 χιλιάδων ρουβλίων (12.500 ευρώ).