ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν θα πάρουν μέρος τα παιδιά μας στις πανελλήνιες εξετάσεις»

«Δεν θα πάρουν μέρος τα παιδιά μας στις πανελλήνιες εξετάσεις»

«Τσακίζουν κόκκαλα» τα λόγια του δημάρχου Φούρνων Κορσέων – Δείτε τι δήλωσε στο newsbomb.gr για το κλείσιμο των σχολείων

Ρεπορτάζ: Κατσαρός Λάμπρος

Μία τραγική κατάσταση βίωσαν οι κάτοικοι των Φούρνων Κορσέων. Μαθητές, γονείς αλλά και τοπικοί άρχοντες παλεύουν ώστε τα παιδιά τους να έχουν δικαίωμα στην μόρφωση! Οι πόρτες του σχολείου άνοιξαν λίγο μετά τα Χριστούγεννα...

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαρούσης αποκάλυψε στο newsbomb.gr την κατάσταση που επικρατεί στην μαθητική κοινότητα του νησιού εξαιτίας της αδυναμίας του υπουργείου Παιδείας να καλύψει τις θέσεις των εκπαιδευτικών που απαιτεί το Γυμνάσιο-Λύκειο του νησιού.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρούσης «το σχολείο μας έχει 47μαθητές. Αυτή τη στιγμή οι καθηγητές που «επανδρώνουν» Γυμνάσιο και Λύκειο είναι 15. Πλέον δεν έχουμε κάποιο θέμα. Όλες οι θέσεις έχουν καλυφθεί. Την εβδομάδα που μας πέρασε καλύψαμε και το κενό που είχαμε. Ήρθε ένας καθηγητής οικονομικών.»

Ερωτηθείς για ποιο λόγο τα πράγματα έφτασαν στα άκρα, ο δήμαρχος απάντησε: «Με αυτή τη νέα νομοθετική διάταξη που έχουν κάνει, και εννοώ το γεγονός ότι αποχωρούν πέντε εκπαιδευτικοί και προσλαμβάνεται μόνο ένας στη θέση του, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Ποιος όμως το αποφασίζει αυτό; Το νησί μας αποτελεί άγονη γραμμή με αποτέλεσμα και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να μην επιθυμούν να εργαστούν στον τόπο μας. Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς προτιμούν την Σάμο που έχει καλύτερη πρόσβαση και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.».

IMGP2302 1

Ποιος μπορεί να παίζει με το μέλλον των παιδιών μας - Έχουν δικαίωμα στην μόρφωση

Η συζήτηση φτάνει στο θέμα των Πανελληνίων εξετάσεων και σε εκείνο το σημείο ο κ. Γιάννης Μαρούσης, όντας αγανακτισμένος με την συμπεριφορά των αρμοδίων προς τον τόπο του αλλά κυρίως προς τα «παιδιά» του, ξεσπά: «Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού. Ποιος είναι αυτός που θα στερήσει από τα παιδιά μας το δικαίωμα να μορφωθούν; Από την Γ' Λυκείου έφυγαν πέντε μαθητές. Οι τρεις πήγαν στη Σάμο και οι άλλοι δύο στον Πειραιά. Αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει 4 παιδάκια που προσπαθούν να παλέψουν για το μέλλον τους. Όμως αδυνατούν να λάβουν μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις καθώς η χρονιά ξεκίνησε γι' αυτά τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα τα κενά που έχουν να μην αναπληρώνονται.»

Ερωτηθείς για το πως θα αντιδράσει, αν και στην επόμενη σχολική χρονιά παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα για τους μαθητές του νησιού, ο δήμαρχος απαντά: «Ελπίζουμε όλα να κυλήσουν ομαλά. Εμείς έχουμε κάνει μία επιτροπή που θα στείλουμε στο υπουργείο προκειμένου να τους αναφέρουμε τα προβλήματά μας και τους τρόπους επίλυσης αυτών. Είναι ένα θέμα που μας βασανίζει πολύ τα τελευταία χρόνια».

Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μαρούσης είχε παρέμβει τηλεφωνικά σε δελτίο ειδήσεων, προχωρώντας σε μία μορφή καταγγελίας. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει πως «οι αρμόδιοι του υπουργείου δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν τα κενά που είχε το σχολείο μας. Τότε πως υπήρχαν απαντητικές επιστολές στα αιτήματα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και στις δικές μας ενοχλήσεις;» ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, τόσο για το μέλλον των μαθητών όσο και για το μέλλον του τόπου λέγοντας ότι «κάνω μία πρόβλεψη. Το σχολείο θα κλείσει και θα αδειάσει το νησί».

Διαβάστε επίσης:

Μεταφορά 34χρονης από τους Φούρνους στην Ικαρία για νοσηλεία