Αιχμή της απεργίας το «όχι» στην πώληση του ΟΛΘ
Το ζήτημα της εκχώρησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ θέτει ως προμετωπίδα των διεκδικήσεων της απεργιακής συγκέντρωσης της Τετάρτης η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Η συζήτηση στη Βουλή για την πώληση του ΟΛΘ, που επρόκειτο να γίνει την Δευτέρα, αναβλήθηκε για τις 10 το πρωί σήμερα Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει πανελλαδική απεργία.
Έτσι, όταν όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας θα διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής όπου θα συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα γίνεται ενημέρωση από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά και ακρόαση από τη Διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχετικά με τη «διαδικασία αξιοποίησης της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία "Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε."».
Το «όχι» της Θεσσαλονίκης
Με το σύνθημα «Όχι στην πώληση του ΟΛΘ - Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης», η διοίκηση του ΕΚΘ διοργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 10.30 μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία προς τον ΟΛΠ.
Την ώρα, λοιπόν, που το θέμα θα συζητείται στην Βουλή, θα πραγματοποιείται η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία στην Θεσσαλονίκη, όπου μόλις την περασμένη Παρασκευή, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι εργαζόμενοι του λιμένος και η «EgnatiaPost», οι εκπρόσωποι της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινωνικών και οικονομικών φορέων της πόλης και της Κ. Μακεδονίας τοποθετήθηκαν κατά της πώλησης του λιμανιού.
Η απεργιακή ανακοίνωση του ΕΚΘ έχει ως εξής:
«Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εκφράζει την αντίθεση της στις μεθοδευμένες αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ και στα σχέδια του για ξεπούλημα του ΟΛΘ. Το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει, εισαγάγει και στη συνέχεια ενημερώνει τη Βουλή για το μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ σαν να πρόκειται για το "τσιφλίκι "του, δημιουργώντας την απορία για το που είναι η Κυβέρνηση σε όλη αυτή την διαδικασία».
Παράλληλα, είναι απορίας άξιον γιατί συνεχίζουν να εμμένουν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ την ώρα που τα διαθέσιμα αποθεματικά του είναι άνω των 100 εκατ.ευρώ και η ετήσια κερδοφορία του αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ. Γιατί επιλέγουν να πωλήσουν το κερδοφόρο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενώ το ίδιο έχει τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που χρειάζεται για να γίνει σύγχρονο και ανταγωνιστικό;
"Σημειώνουμε ότι η ολική παραχώρηση του Λιμανιού βρίσκει αντίθετους Δήμο, Περιφέρεια, φορείς και πολίτες της πόλης που βλέπουν ένα κερδοφόρο δημόσιο Λιμάνι να οδηγείται στο ξεπούλημα και να θυσιάζεται για το πρόσκαιρο κέρδος, χωρίς κανένα μελλοντικό χρηματοδοτικό όφελος».
Το ΕΚΘ συστρατεύεται δίπλα στους εργαζόμενους του ΟΛΘ και στηρίζει τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν. Ο αγώνας για το δημόσιο χαρακτήρα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!».
Egnatiapost
Διαβάστε επίσης: ΤΑΙΠΕΔ: Ενημερώνει αύριο τη Βουλή για το Ελληνικό και τον ΟΛΘ