ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Την Τετάρτη η επιλογή των τριών υποψηφίων πρυτάνεων του ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Την Τετάρτη η επιλογή των τριών υποψηφίων πρυτάνεων του ΑΠΘ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ακρόασης των έξι υποψηφίων πρυτάνεων από το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΑΠΘ.

Θα ακολουθήσει στην αρχή της προσεχούς εβδομάδας η διαβούλευση των μελών του Σ.Ι., τα οποία θα κληθούν να επιλέξουν τους τρεις που θα αναμετρηθούν στις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ακροάσεις άρχισαν την Τετάρτη με την παρουσία ενώπιον των μελών του Σ.Ι. του Περικλή Μήτκα. Χθες ακολούθησαν οι Ανδρέας Γιαννακουδάκης, Γιάννης Παντής και Στέργιος Λογοθετίδης και σήμερα πρόκειται να γίνει η ακρόαση των Γιάννη Παπαδογιάννη και Παναγιώτη Δάτσκου. Για τον τελευταίο, ο οποίος είναι καθηγητής σε Πανεπιστήμιο του Τενεσί, η ακρόαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Σ.Ι. Βασίλη Ταρλατζή "η διαδικασία είναι πρωτόγνωρη, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και εξελίσσεται ομαλά". Η συζήτηση των υποψηφίων με τα μέλη του Σ.Ι. αφορά τα μείζονα προβλήματα του ΑΠΘ, από αυτά της καθημερινότητας (φύλαξη, καθαριότητα) έως ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της έρευνας και την εν γένει επιστημονική αναβάθμιση του ιδρύματος. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου το Σ.Ι. υποχρεούται να επιλέξει έως τρεις από τους έξι υποψηφίους. Η επιλογή πρέπει να γίνει μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου των μελών του. Δεδομένου ότι στο Σ.Ι. συμμετέχουν δεκατέσσερα μέλη (οι φοιτητές δεν απέστειλαν εκπρόσωπο), η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι τουλάχιστον εννέα ψήφοι. Βεβαίως στις ακροάσεις συμμετέχουν μόνον δώδεκα μέλη, καθώς ήδη έχουν παραιτηθεί ο κ. Γιαννακουδάκης ως υποψήφιος πρύτανης και η Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου, η οποία συντάχθηκε ανοιχτά με την υποψηφιότητα του κ. Παπαδογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίαζαν άλλα τρία μέλη του Σ.Ι., συνεπώς στην ακρόαση των υποψηφίων συμμετείχαν οριακά εννέα μέλη, όσες και οι θετικές ψήφοι που απαιτούνται για την ανακήρυξη των υποψηφίων.

Η τελική ανακήρυξη των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 12ης Ιουνίου θα γίνει πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη. Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές οι (το πολύ) τρεις υποψήφιοι θα εμφανιστούν από κοινού ενώπιον του εκλεκτορικού σώματος, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία θα γίνει με ηλεκτρονική ψήφο και σε αυτήν συμμετέχουν περίπου 2.200 μέλη ΔΕΠ.ΣΤΟ ΠΑΜΑΚ

Νωρίτερα, στις 28 Μαΐου, θα γίνει η εκλογή νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διεκδικητές του αξιώματος είναι δύο καθηγητές του ιδρύματος. Ο Αχιλλέας Ζαπράνης, καθηγητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, και ο Χάρρυ Παπαπανάγος, καθηγητής στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών. Στο ΠΑΜΑΚ κατατέθηκε και τρίτη υποψηφιότητα, της ελληνοαμερικανίδας Ελένης Τράτρας-Κόντη, καθηγήτριας Χημείας σε πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία ωστόσο απερρίφθη, καθώς δεν διέθετε την απαιτούμενη ελληνική υπηκοότητα. Η εκλογή νέου πρύτανη στο ΠΑΜΑΚ θα γίνει επίσης με ηλεκτρονική ψήφο από τους περίπου 190 εκλέκτορες, μέλη ΔΕΠ του ιδρύματος.

makthes.gr

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Στη Νέα Παραλία επιστρέφει το Φεστιβάλ Βιβλίου